Bedre måltider til ældre
Organisering | Ernæring
Tidlig opsporing styrker ernæringstilstand hos borgere i Odder
Odder Kommune har udviklet en systematisk måde at opspore og følge ernæringstilstanden blandt ældre hjemmeboende borgere. Det målrettede arbejde har sikret, at der på et tidligt stadie bliver taget hånd om borgere med særlige ernæringsbehov.
Opdateret 01 MAR 2021
En fast praksis for månedlige vejninger og systematisk opfølgning på borgernes ernæringsstatus. Det er nogle af de tiltag, som Odder Kommune har introduceret, for at forbedre ældre hjemmeboende borgeres ernæringstilstand.
Indsatsen blev iværksat af Sundhed & Omsorg i Odder Kommune, fordi de oplevede en stor forskel på den ernæringsindsats, de tilbød henholdsvis beboere på plejecentre og borgere i hjemmeplejen. Det kom blandt andet til udtryk ved, at lederen for plejecentrene oplevede, at mange nye beboere havde en dårlig ernæringsmæssig tilstand, når de flyttede ind på plejecenteret. Samtidig oplevede lederen, at de ved en målrettet ernæringsindsats fra plejecenterets diætister kunne stabilisere mange af borgerne i en sådan grad, at de ville kunne klare sig med hjælp i eget hjem. Kommunen valgte derfor at igangsætte en målrettet indsats gennem et etårigt projekt. Indsatsens formål var at være med til at forebygge underernæring hos ældre borgere i eget hjem, ved at udvikle en god og målrettet ernæringsindsats. Til at drive udviklingen ansætte de en diætist i projektperioden og nedsatte en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra visitationen, planlæggere i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen.
Gennem projektet er fem faste tiltag blevet udviklet:
- Systematiske vejninger af hjemmeboende borgere, der modtager personlig pleje.
- Ernæringsvurdering af alle borgere i forbindelse med overgang fra hospital til eget hjem, eller fra eget hjem til korttidspladser.
- Erfa-møder med fokus på ernæring.
- Ansættelse af en diætist, der er ansvarlig for ernæringsindsatsen hos hjemmeboende borgere og koordinering af ernæringsindsatser på tværs af Sundhed og Omsorg i Odder Kommune.
- Visitationen følger systematisk op på borgernes ernæringsmæssige tilstand i forbindelse med udskrivning fra hospital eller korttidsafsnit til eget hjem. Diætisten kan følge op i eget hjem ved behov eller udskrivelse fra korttidspladser.
Indsatsen har vist sig at have flere gavnlige effekter. Bl.a. er Odder Kommune blevet bedre til at opspore ernæringsproblemer (som fx underernæring) hos hjemmeboende borgere.
Kobling til eksisterende arbejdsgange
For at gøre de faste vejninger til en naturlig del af den vanlige arbejdsgang, besluttede arbejdsgruppen at tilbyde månedlige vejningerne i forbindelse med et bad, hvor borgerne alligevel afklædes. Hjemmeplejen fik stillet en liftvægt og en badevægt til rådighed, så borgerne vejes på den samme vægt hver gang, og vejningerne ikke forudsætter, at borgerne selv har en vægt.
Arbejdsgruppe førte tiltaget ud i livet
Arbejdsgruppen erfarede, at vejningerne kun blev en realitet, hvis alle relevante parter var opmærksomme på den nye opgave. Derfor tydeliggjorde arbejdsgruppen de forskellige aktørers roller i den fælles indsats. Det blev derfor visitationens opgave at visitere tilbuddet om vejningen i forbindelse med badet, mens planlæggerens opgave blev at skrive vejning på som en bemærkning på kørelisten. Derudover varetager visitation til dagligt samtaler med hospitaler og korttidspladser i forbindelse med overgangen herfra og til eget hjem.
For at lykkes med at gennemføre vejningen systematisk, besluttede ledelsen at indarbejde tiltaget på skrift i kommunens procedure for vejning af borgere i kommunen. Plejepersonalets opgave blev derfor at læse bemærkningen om vejningen på deres køreliste og udføre selve vejningen, dokumentation og inddrage sygeplejen ved behov for faglig sparring omkring den ældres ernæringstilstand og behov for en ernæringsindsats. Hjemmepleje og hjemmesygeplejen kan altid kontakte diætisten ved behov for faglig sparring, men det er som udgangspunkt sygeplejen, der starter ernæringsindsatsen op.
Sygeplejen henvender sig til diætisten ved følgende kriterier:
- Vægttab på >5 % over 1-1,5 måned eller kostindtagelse <75 % af behovet de sidste 3 døgn.
- Efter 2. vejning og der fortsat er vægttab
- Flere diagnoser og/eller svær sygdom, hvor der er et øget behov for næringsstoffer.
- Ved behov for vurdering af energi-, protein og væskebehov og/eller sufficient indtag af forskellige makro – og mikronæringsstoffer.
Diætisten fik, udover arbejdet med implementeringen, også til opgave at facilitere kvartalsvise erfa-møder, hvor der sættes fokus på ernæring og procedurerne omkring ernæringsindsatsen til borgere i eget hjem. På møderne deltager sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter fra hjemmeplejen, rehabiliteringsteam, korttidspladser og visitationen, samt en ergoterapeut fra træningsenheden og en køkkenmedarbejder fra en tilknyttet café. Den brede repræsentation er med til at sikre en bred forankring og et stort ejerskab for indsatsen.