xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Flåtoverførte sygdomme: TBE og borrelia

Skovflåter kan overføre sygdommene borrelia og/eller TBE (tick-borne encephalitis). TBE kaldes centraleuropæisk hjernebetændelse på dansk.

I Danmark kan man blive smittet af TBE (tick-borne encephalitis) og borrelia ved at blive bidt af en skovflåt. Man kan især få flåtbid, hvis man opholder sig i skove udenfor stisystemer eller går rundt i langt græs fra maj til oktober.

Den vigtigste måde at forebygge flåtbid er ved at have tøj på, som dækker huden (lange ærmer, lange bukser, stoppe buksebenene ned i strømperne eller bruge gummistøvler).

Når man kommer hjem, skal man huske at tjekke sig for flåtbid.

Det er langt fra alle flåter som har TBE og borrelia.

Læs mere om TBE og borrelia i vores informationsark:

Informationsark: Flåtoverførte sygdomme: TBE og borrelia

Notat: Sundhedsstyrelsens faglige overvejelser vedrørende forebyggelse af TBE

Forebyggelse af flåtbid

Hvordan kan jeg undgå at blive bidt af en skovflåt?

Skovflåten findes i tæt og/eller højt græs og anden bevoksning skovbunden eller i områder tæt ved skoven. Når man har været ude i skoven uden for stisystemer eller har gået i højt græs, er det vigtigt løbende at se huden grundigt efter for skovflåter. Når man kommer hjem bør man igen tjekke hele kroppen for flåter, herunder hovedbunden hos børn. Hvis man holder sig på skovstierne er der meget lille risiko for at blive bidt af flåter.

Man kan forebygge skovflåtbid ved at have trøjer med lange ærmer og lange bukser på og bruge gummistøvler eller stoppe buksebenene ned i strømperne. Hvis man har lyst tøj på, kan det være nemmere at se flåterne. Myggebalsam med ingrediensen DEET eller picaridin virker også afskrækkende over for flåter, men bør ikke bruges uden de andre forebyggelsestiltag, som er nævnt ovenfor. Hvis man bruger myggebalsam som beskyttelse mod flåtbid, skal man huske løbende at smøre sig ind med et par timers mellemrum. 

I Danmark er der størst risiko for at blive bidt af en skovflåt i månederne fra maj til oktober.

 

Hvad skal jeg gøre, hvis flåten har bidt sig fast?

Hvis skovflåten har bidt sig fast, skal man fjerne den så hurtigt som muligt. Brug en pincet, flåtfjerner eller neglene til at fjerne skovflåten. Tag fat så tæt på huden som muligt. Det gør ikke noget, hvis lidt af skovflåtens munddele eller hoved bliver siddende på huden. Smør ikke flåten ind i smør, tandpasta eller sprit for at fjerne den, da disse metoder kan medføre, at skovflåten får lov at sidde på huden i længere tid. 

Borrelia

Hvad er borrelia?

Borrelia er en infektion med bakterien borrelia burgdorferi, og smitter også ved skovflåtbid. Skovflåter, som bærer borrelia findes over hele Danmark, særligt i områder med mange rådyr.

Hvordan smitter borrelia?

Borrelia overføres til mennesker ved skovflåtbid. Borrelia overføres først, når flåten har siddet på huden i ca. et døgn, så hvis flåten fjernes indenfor 24 timer er smitterisikoen meget lille.

Borrelia smitter ikke mellem mennesker.

Hvad er symptomerne på borrelia?

Inkubationstiden (tiden fra smitte til symptomerne viser sig) for borrelia er 3-30 dage.

Borrelia-infektion kan give forskellige symptomer afhængigt af, hvornår i sygdomsforløbet infektionen opdages, og om infektionen er lokal eller har spredt sig i kroppen.

Ved tidlig lokal infektion får man ofte et rødt og velafgrænset udslæt, som kan ligne en ring rundt om det sted hvor flåten har bidt. Udslættet kan opstå nogle dage eller op til flere uger efter flåtbiddet, og vokser sig gradvist større. 

Hvis den lokale infektion ikke behandles, kan bakterien sprede sig i kroppen og give symptomer i uger til måneder efter smitte. Symptomerne kan være feber, muskelsmerter, ledsmerter, hovedpine og træthed. Der kan også opstå symptomer fra nervesystemet fx med nedsat muskelkraft, udstrålende nervesmerter og muskellammelser eller påvirkning af hjertet. Symptomerne kan i sjældne tilfælde opstå uden at der er set et udslæt.

 

Kan borrelia behandles?

Ja. Infektion med borrelia kan i alle stadier behandles effektivt med antibiotika. I de fleste tilfælde kan infektionen behandles og helbredes, uden at patienten får varige mén. Hos enkelte kan skader som for eksempel ansigtslammelse blive vedvarende. Hvis der kommer et karakteristisk rødt udslæt rundt om det sted, hvor flåten har bidt eller opstår andre symptomer på borreliainfektion, skal lægen kontaktes.

Det er ikke muligt at vaccinere mod borrelia.

TBE (Centraleuropæisk hjernebetændelse)

Hvad er TBE?

TBE skyldes et virus, der overføres ved bid af en skovflåt. TBE står for tick-borne encephalitis og kaldes på dansk centraleuropæisk hjernebetændelse.

I Danmark konstateres få tilfælde om året på Bornholm og på Sjælland.

TBE findes også andre steder i Europa, herunder i Skandinavien med de Baltiske lande samt i centrale dele af Europa.

Hvordan smitter TBE?

TBE-virus overføres til mennesker ved skovflåtbid. TBE-virus overføres inden for få minutter efter skovflåten har bidt sig fast. 

Hvad er symptomerne på TBE?

Inkubationstiden (tiden fra smitte til symptomerne viser sig) for TBE er 7-14 dage.

Størstedelen af dem der smittes med TBE-virus får hverken symptomer og sygdom. Ca. 25 % af de smittede får influenzalignende symptomer 1-2 uger efter flåtbiddet. Ud af disse er det kun ganske få (5-10 % af smittede), der efterfølgende udviser tegn på hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser. Enkelte patienter kan få varige mentale eller neurologiske skader.

Børn bliver sjældent alvorligt syge med TBE.


Kan TBE behandles?

Nej, der findes ingen specifik behandling af TBE.

Hvem bør vaccineres mod TBE?

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke vaccination mod TBE til specifikke befolkningsgrupper.

Sandsynligheden for smitte anses for at være lille, og der er kun set ganske få tilfælde af TBE-smitte i Danmark.

TBE-vaccination kan ifølge SSI overvejes til personer, som færdes på stier i risikoområder, og jævnligt får flåter på sig, eller som færdes uden for stier i skov og krat i transmissionssæsonen fra maj til og med oktober.

Opdateret 03 JUL 2024