xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Haemophilus influenzae type B

Hib-bakterien (Haemophilus influenzae type b) kan give meningitis (hjernehindebetændelse) og strubelågsbetændelse hos små børn. Vaccination mod haemophilus influenzae indgår i det danske børnevaccinationsprogram.

Før vaccinen blev indført i Danmark døde små børn hvert år af Hib-meningitis.

Information om haemophilus influenzae type B (Hib) 

Smitte

Bakterien smitter fra person til person ved direkte kontakt eller ved nys og hoste.

Symptomer

Symptomerne på strubelågsbetændelse udvikles i løbet af få timer. Der opstår kraftige synkesmerter, og savlen, almen utilpashed feber. Barnet kan have svært ved at trække vejret, og hvis hævelsen i svælget bliver udtalt, kan det blive livstruende med risiko for aflukning af luftvejene.

Ved meningitis er barnet typisk alment påvirket og har høj feber. Det kan være svært at få kontakt med barnet, og vejrtrækningen kan være påvirket.

Hib-meningitis kan give varige mén som nedsat hørelse og hjerneskade. Derudover kan man få blodforgiftning samt knogle- og ledbetændelse af bakterien.

Vaccination

Vaccination mod haemophilus influenzae b indgår i børnevaccinationsprogrammet ved 3, 5 og 12 måneder. Vaccinen beskytter ikke mod meningitis forårsaget af andre bakterier.

Læs mere om DiTeKiPo-Hib-vaccination

Behandling

Behandling af både strubelågsbetændelse og meningitis kræver indlæggelse og behandling med antibiotika og binyrebarkhormon. I alvorlige tilfælde kan det blive nødvendigt med respiratorbehandling.

Opdateret 08 JUL 2019