xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Fokus på styrket sammenhæng og samarbejde i den kommunale tandpleje

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en opdateret vejledning om den kommunale tandpleje. Vejledningen har til formål at understøtte, at den kommunale tandpleje lever op til sin målsætning om at fremme tandsundhed og forebygge og behandle sygdom i tænder, mund og kæbe hos de personer, der benytter den kommunale tandpleje.

31 AUG 2018

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en opdateret vejledning om den kommunale tandpleje. Vejledningen har til formål at understøtte, at den kommunale tandpleje lever op til sin målsætning om at fremme tandsundhed og forebygge og behandle sygdom i tænder, mund og kæbe hos de personer, der benytter den kommunale tandpleje.

Den kommunale tandpleje yder tandpleje til en stor del af danskerne, fra børn og unge i børne- og ungdomstandplejen til ældre med nedsat funktionsevne og andre, f.eks. personer med handicap eller psykisk sygdom, der har behov for et særligt tilbud i omsorgs- eller specialtandplejen.

Den opdaterede vejledning om den kommunale tandpleje, indeholder retningslinjer og anbefalinger, der skal sikre høj kvalitet og styrket sammenhæng i den tandfaglige indsats. Samtidig udgør vejledningen et værktøj, som kommunerne kan anvende til at tilrettelægge den kommunale tandpleje og sikre, at den lever op til de gældende love og regler.

Tværfagligt samarbejde om sundhedsfremme og forebyggelse

Vejledningen har særligt fokus på det tværfaglige samarbejde om den tandfaglige indsats. Sundhedsstyrelsen vil gerne understøtte, at indsatser i den kommunale tandpleje indgår som en integreret del af, og i højere grad hænger sammen med, resten af sundhedsvæsenet. Det gælder f.eks. inden for sundhedsfremme og forebyggelse:

”Sundhedsfremme og forebyggelse er helt centrale indsatser i den kommunale tandpleje, f.eks. i omsorgstandplejen, der bl.a. yder tandpleje til ældre, som har vanskeligt ved selv at holde deres tænder sunde og opretholde gode mundhygiejnevaner. Her anbefaler vi i vejledningen, at omsorgstandplejen har et tæt samarbejde med det personale på plejehjemmet eller i hjemmeplejen, som varetager pleje og omsorg for de ældre i det daglige. På den måde kan vi understøtte, at omsorgstandplejen indgår som en integreret del af det borgernære sundhedstilbud til ældre,” siger Kirsten Hansen, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Baggrund for opdatering af vejledningen

Sundhedsstyrelsen udgav senest en vejledning om den kommunale tandpleje i 2006. Årsagen til, at Sundhedsstyrelsen har valgt at opdatere den gældende vejledning, er, at en ny bekendtgørelse om tandpleje trådte i kraft den 1. januar 2018. Den nye bekendtgørelse betyder, at bestemmelser om frit valg for børn og unge under 16 år og for brugere af omsorgstandplejen er blevet genindført. Samtidig er der siden 2006 sket en udvikling på både tandplejeområdet og i det øvrige sundhedsvæsen, som har gjort det relevant for Sundhedsstyrelsen at opdatere sine retningslinjer og anbefalinger for den kommunale tandpleje.

I forbindelse med opdateringen af vejledningen har Sundhedsstyrelsen nedsat en bredt sammensat arbejdsgruppe, som har rådgivet og kvalificeret arbejdet med vejledningen. Arbejdsgruppen har bestået af repræsentanter fra kommuner, regioner, de faglige organisationer, de specialtandlægefaglige selskaber og patientforeninger.

Sundhedsstyrelsen: Vejledning om omfanget af og kravene til den kommunale tandpleje.

Vejledningen på Retsinformation.dk