xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Fysisk træning kan indgå i behandlingen af en række lidelser og risikotilstande

Sundhedsstyrelsen offentliggør i dag en publikation om fysisk træning som behandling af 31 lidelser og risikotilstande.

18 JUN 2018

Sundhedsstyrelsen offentliggør i dag en publikation om fysisk træning som behandling af 31 lidelser og risikotilstande.

Fysisk træning som behandling har god effekt på en række lidelser og indgår i dag ofte som en del af behandlingen enten alene eller i kombination med medicin. I udvalgte tilfælde kan fysisk træning være lige så effektiv og i visse tilfælde erstatte medicinsk behandling. De 31 lidelser og risikotilstande er valgt ud fra deres hyppighed, og om der er et specielt behov for fysisk træning i forbindelse med behandlingen. 

”Gennem de seneste år er der samlet en stor viden om, hvordan fysisk træning kan indgå som behandling af flere forskellige lidelser og risikotilstande og hvilken effekt denne træning har, og det er den viden som Sundhedsstyrelsen nu lægger frem i den her rapport”, siger akademisk medarbejder Tue Kristensen.

Publikationen er en opdatering af et tidligere afsnit i Sundhedsstyrelsens håndbog om fysisk aktivitet om fysisk træning som behandling. For nogle af lidelserne er der kommet endnu mere solid viden, der er med til at understrege, at fysisk træning kan indgå som en del af behandlingen. Det gælder fx for type 2 diabetes, bryst-, tarm-, og prostatakræft.

”Fysisk træning kan påvirke nogle sygdommes udvikling og være med til at reducere symptomerne ved den grundlæggende lidelse. Desuden kan fysisk aktivitet generelt bidrage til at øge konditionen og muskelstyrken hos borgere der er svækkede af sygdom”, siger Tue Kristensen.

Det er en bred vifte af lidelser og risikotilstande, hvor fysisk aktivitet kan indgå i behandlingen. Der er ikke en generel formel for, hvordan der skal trænes. For nogle lidelser skal der trænes kondition og muskelstyrke, og for andre er det kun konditionen, man skal træne, ligesom intensiteten og varigheden kan variere, og det kan være vigtigt at være opmærksom på de individuelle behov. 

”Selvom der for hver lidelse er en overordnet ramme for, hvordan der skal trænes for at opnå den største effekt af træningen, er der sommetider behov for, at træningen tilrettelægges individuelt med fokus på vejledning og støtte fra sundhedsprofessionelle, der inddrager borgernes behov, ressourcer og ønsker til træningen”, siger akademisk medarbejder Tue Kristensen. 

Læs mere om publikationen og de 31 lidelser og risikotilstande på www.sst.dk/ftb