xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Unge undervurderer risikoen for at blive smittet med en sexsygdom

Kun cirka halvdelen af unge brugte kondom sidste gang de havde samleje med en ny partner. Næsten hver femte af de unge vurderer, at de ikke har nogen risiko for at få en sexsygdom. Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen i årets Kun med kondom-kampagne unge til at bruge kondom.

11 SEP 2018

Kun cirka halvdelen af unge brugte kondom, sidste gang de havde samleje med en ny partner. Næsten hver femte af de unge vurderer, at de ikke har nogen risiko for at få en sexsygdom. Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen i årets "Kun med kondom-kampagne" unge til at bruge kondom.   

71 % af de unge føler sig mere trygge, når de har sex med en ny partner, hvis de bruger kondom, men det afspejles ikke i deres kondombrug. For det er kun 52 % af dem, der brugte kondom sidste gang, de havde samleje med en ny partner.

”Vi ved, at størstedelen af unge rent faktisk foretrækker sikker sex og gerne vil bruge kondom, fordi det jo betyder, at de kan føle sig trygge, når de er sammen og ikke behøver at bekymre sig om at være smittet efterfølgende. De skal bare huske at få det frem og få det på, siger projektleder Cecilie Olivia Andersen fra Sundhedsstyrelsen.

Blandt de, der brugte kondom, sidste gang de havde samleje med en ny partner, svarede 84 % af mændene, at de selv foreslog det, mod 57 % af kvinderne. Det er, selv om det især er kvinder (70 %), der foretrækker at bruge kondom, når de er sammen med en ny partner, mod 57 % af mændene.

Samtidig vurderer mange unge, at deres risiko for at få en sexsygdom er meget lille eller ingen. 75 % vurderer således at have ingen (18 %), lille (26 %) eller meget lille (31 %) risiko for at få en sexsygdom.

”Det er bekymrende, at rigtig mange unge undervurderer deres risiko for at blive smittet med en sexsygdom, særligt når det netop er i den unge målgruppe på under 25 år, at vi ser langt de fleste tilfælde af sexsygdomme. Med andre ord har de en ret høj risiko for at blive smittet, og det er derfor, vi anbefaler, at de beskytter sig, når de har sex med en ny partner.”, siger Cecilie Olivia Andersen.

Se undersøgelsen

Facebooksiden for kampagnen Pas på hinanden