xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Der skal en bred indsats til for at nå et røgfrit ungeliv i 2030

En omfattende indsats på mange niveauer er nødvendig, hvis flere unge skal være røgfri i fremtiden. Det viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen

12 APR 2019

Højere priser på cigaretter, målrettede indsatser på skoler og røgfri hjem er de tre indsatser inden for tobaksforebyggelse, hvor effekten er bedst dokumenteret. Men selvom alle tre indsatser bliver indført i morgen, opnår vi ikke et røgfrit ungeliv, hvor under 5 % af de 13-14 årige i dag ryger, når de er fyldt 25 år i 2030. Det viser en ny rapport, som Statens Institut for Folkesundhed har udarbejdet for Sundhedsstyrelsen.

”Vi ved, at rygning er den væsentligste forebyggelige risikofaktor, og den medfører både lidelse, sygdom og død. Det påvirker de personer, der ryger, men også deres familier og venner. Ved at forebygge rygning blandt børn og unge kan vi gøre en stor positiv forskel for den enkeltes livsudsigter og for folkesundheden. Derfor er denne rapport og budskabet om en bred indsats vigtig, for den viser, hvor meget, der skal til, for at langt færre børn og unge ryger i 2030,” siger Niels Sandø, der er enhedschef for forebyggelse i Sundhedsstyrelsen. 

For at nå et røgfri ungeliv i 2030, hvor under 5 % af de 25-årige ryger, skal andelen af 25-årige, der ryger, falde med 15 % for kvinder og 17 % for mænd hvert år fra 2019 til 2030. Og selvom man indfører både højere priser, indsatser i skolerne og røgfri hjem er det fald ikke muligt. Der skal meget mere til. Uden tiltag vil andelen af 25 årige, der ryger, være 32 % blandt 25-årige mænd, og 27 % blandt kvinder i 2030.

Højere priser er det mest effektive middel 

Forskning viser, at en høj pris for tobak er et af de redskaber, der har størst betydning for at færre børn og unge starter med at ryge, og for at flere kvitter tobakken. Resultaterne i rapporten viser, at hvis prisen stiger med 50 % i 2019, så den fremadrettet er 60 kr., vil der i 2030 være omkring 17 % 25-årige mænd, der ryger og 16 % kvinder.

”En høj pris er det værktøj, der som et enkeltstående tiltag får os tættest på, at flere børn og unge får et liv uden tobak. Men rapporten viser tydeligt, at højere priser alene ikke er nok til at nå under en rygeprævalens på 5 % for de 25-årige i 2030, ” siger Niels Sandø.

”Hvis der indføres både højere priser, flerstrengede indsatser i skolerne og indendørs røgfrie hjem her i 2019, viser beregningerne, at vi kan halvere andelen af 25-årige, der ryger, i 2030. Men de tre tiltag i sig selv er ikke nok. Derfor anbefaler vi fra Sundhedsstyrelsens side, at der sættes bredt ind med mange tiltag og på alle niveauer i samfundet de næste mange år, siger Niels Sandø og tilføjer: ”Der er ingen nem eller enkelt løsning, men der er en løsning”. 

Læs rapporten her

Se rapportens hovedresultater her