xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Sådan kan vaginal tørhed behandles

Mange kvinder oplever efter overgangsalderen at få tørre slimhinder i skeden og ved kønslæberne. Det kan være meget generende og smertefuldt. Månedsbladet Rationel Farmakoterapi beskriver, hvilken behandling man kan få for symptomerne.

18 MAR 2019

Når kvinder går i overgangsalderen, falder østrogenniveauet. Derfor er der mange kvinder, der får tørre og tynde slimhinder. Det kan medføre, at nogle for eksempel oplever smerter ved sex, tit har blærebetændelse, kløe eller ufrivillig vandladning. 

”Der er mange kvinder, der ikke selv bringer emnet op hos lægen. Derfor kan det være en god idé, hvis lægen spørger ind til, om kvinden oplever ubehag fra tørre slimhinder. Der er mange forskellige muligheder for at afhjælpe generne. Det er muligt at vælge lige netop den behandling, der passer til den enkelte kvinde”, siger centerchef og læge Marlene Øhrberg Krag.

Behandlingen består i lokalbehandling med østrogen. Det kan fås som en ring, som sættes op i skeden og skiftes hver 3. måned, eller som creme eller stikpille, som føres op i skeden to gange om ugen. Effekten kommer først efter flere ugers behandling, mens bivirkninger i form af øget udflåd kommer hurtigt. Her er det vigtigt, at kvinden bliver informeret om, at det øgede udflåd er normalt og er vigtigt for, at behandlingen kan virke. Det kan hjælpe at bruge trusseindlæg og tage lægemidlet inden sengetid. Der findes også fugtighedsgivere, som ikke indeholder hormoner. Ved sex kan det være en god idé at bruge glidecreme. 

Læs artiklen i Månedsbladet for Rationel Farmakoterapi, marts 2019: Lokal behandling af vulvovaginal atrofi