xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nye guides skal hjælpe til en snak om rygestop i psykiatrien

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet materialer til sundhedsprofessionelle, der gerne vil hjælpe patienter i psykiatrien med at holde op med at ryge.

03 MAR 2022

De fire guides tager afsæt i en rapport om ”Rygestop og psykiatri”, som indeholder viden om, hvordan rygning og rygestop påvirker forskellige psykiatriske symptomer.

”Rapporten afliver myten om, at personer med psykiske lidelser ikke kan eller vil kvitte tobakken. Mange personer med psykisk sygdom har et stort ønske om rygestop, og de kan også godt gennemføre det. Men det kan være nødvendigt med ekstra hjælp, og derfor vil vi klæde personalet på til at støtte dem”, siger enhedschef Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen.

Kommunerne og regionerne har haft et stort ønske om, at rapportens konklusioner skulle omsættes til håndgribelige råd til rygestoprådgivere, medarbejdere i socialpsykiatrien, psykiatriske sygeplejersker, praktiserende læger og psykiatere. Resultatet af dette arbejde er de fire korte guides, der beskriver, hvordan man som sundhedsprofessionel kan give den rette hjælp og støtte til borgere med psykiske lidelser, som gerne vil stoppe med at ryge. De er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med rapportens forfatter og en række sundhedsprofessionelle.

”Grundindholdet i materialerne er ens. Men vi har tilpasset dem til de specifikke faggrupper ud fra interviews med rygestoprådgivere og personale i psykiatrien. Interviewene har vist, at der er stor forskel på, hvilke informationer faggrupperne hver især har brug for, for at kunne bruge materialerne i deres travle hverdag”, siger Niels Sandø.

De sundhedsprofessionelle er også blevet bedt om at svare på, hvilke andre materialer de har brug for, for at rapportens budskaber vil blive brugt i hverdagen. De har blandt andet peget på lommekort til læger og sygeplejersker samt plakater til personalestuer. Disse materialer vil – sammen med materialer til borgere med psykiske lidelser og deres pårørende – blive udarbejdet i 2022.