Case: Ældre og frivillige får gode samtaler på cykelture i Guldborgsund Kommune
Cykling uden alder. Det er navnet på den forening, der puster liv i ældres cykelglæde sammen med frivilligkoordinatorer, frivillige samt plejepersonale i blandt andet Guldborgsund Kommune. Det sker, når frivillige cykelpiloter inviterer borgerne fra plejecentre og hjemmepleje ud på cykelture i lokalområdet.
Guldborgsund Kommune søgte og fik i samarbejde med foreningen Cykling uden alder midler hos Trygfonden til at indkøbe 25 rickshaw-cykler, som er ladcykler til persontransport. Målet er at de ældre borgere kan komme ud af eget hjem, indgå i fællesskaber, få frisk luft og gode oplevelser. Turene skaber gode relationer og skaber stor glæde hos deltagerne.
Turene varetages af frivillige cykelpiloter, som cykler med de ældre. På flere af kommunens plejecentre cykler personalet også med de ældre. Frivilligkoordinatoren og de frivillige inddrager også lokalsamfundet ved at besøge dagtilbud eller samarbejde med lokale forretninger og foreninger.
"Når jeg kommer hjem [efter en cykeltur] så siger jeg til mig selv, det har i grunden været en god dag."
- Flemming Jørgensen, Passager, Guldborgssund Kommune
Der bliver arrangeret to slags ture i Guldborgsund Kommune: korte hverdagsture og længere fællesture. Turene henvender sig til forskellige målgrupper. Hverdagsturene er af kortere varighed på en til to timer og er et tilbud til ældre borgere, der ikke kan være væk fra hjemmet i lang tid ad gangen. Det kan fx være borgere med demens, borgere med ondt i ryggen eller borgere, der ikke har energi til længere ture. Fællesturene er en dagstur, der kan inkludere en overnatning og henvender sig til borgere, der kan være væk fra hjemmet i længere tid ad gangen.
I starten var cykelturene primært målrettet borgere på plejecentre. I dag er borgere, som er tilknyttet hjemmeplejen, også med på cykelture. Borgere i eget hjem, der fx får få besøg fra pårørende, har lige så stort behov for at få hjælp til at komme ud og få oplevelser uden for egen bolig.
"At komme ud på de cykler. Bare turen, og snakken og hyggen og hjemmebagt kage, kaffe og det hele. Sådan!"
- Lis Kristensen, Passager, Guldborgssund Kommune
En hverdagscykeltur på 1-2 timer i lokalområdet
På hverdagsturene tilbyder frivillige cykelpiloter cykelture i Cykling uden alders bookingsystem, GO, når de har lyst til at tage på en cykeltur. Plejepersonalet på plejecentrene og i hjemmeplejen får herigennem besked om, at der er en frivillig cykelpilot, der gerne vil ud at cykle.
Plejepersonalet spørger de ældre, hvem der vil med på tur. Plejepersonalet kan også selv lægge ture i bookingsystemet og aftale en tur med en lokal cykelpilot, hvis de ved, at der er en borger, der gerne vil afsted. De frivillige cykelpiloter aftaler med borgeren, hvor turen skal gå hen, når de mødes og cykler afsted. Dermed tager turene udgangspunkt i borgernes ønsker og behov.
Nogle borgere har ikke særlige ønsker til, hvor turen går hen, men ønsker blot at komme ud og få vind i håret og opleve verden. På de korte hverdagsture er det ikke nødvendigt at have plejepersonalet med på selve cykelturen. På de plejecentre i kommunen, hvor der er mest aktivitet, er der fem til ti hverdagscykelture om ugen.
Fællesture på tværs af plejecentre
Alle fællesture planlægges på et to timers langt møde med de frivillige cykelpiloter, en til to fra plejepersonalet og kommunens frivilligkoordinator. På mødet aftales hvor de frivillige cykelpiloter gerne vil cykle hen, og hvem eller hvad de kan besøge på turen fx en børnehave eller et museum. De frivillige cykelpiloter aftaler, at nogle prøvecykler ruten, mens andre kontakter aktører i lokalsamfundet. Hvis der er borgere, som har udtrykt særlige ønsker eller behov for turene, forsøger de frivillige piloter og personalet at planlægge fællesturene, så de imødekommer borgernes ønsker. Af og til deltager en borger i planlægningsmøderne. Frivilligkoordinatoren fortæller dog, at de oplever, at det kan være en stor mundfuld for ældre på plejecentre at være med i hele processen.
På fællesturene er en til tre medarbejdere fra plejecentrene med afhængigt af den enkelte turs varighed og antallet af borgere. Deres ansvar er at hjælpe de ældre og varetage deres pleje, fx forflytninger, toiletbesøg eller hjælpe til, når de skal spise.
Fællesturene kan vare en halv dag, en hel dag, eller de kan være med overnatning på fx et vandrehjem. Sidste sommer havde Guldborgsund fx 15 cykler med på en heldagstur på tværs af plejecentrene i kommunen. Her besøgte de blandt andet en børnehave, der havde lavet bål og sørget for kaffe og kage. Heldagsturene starter tidligt. Borgeren skal være klar til at blive hentet i deres hjem eller på plejecenteret og kørt hen til startstedet omkring 08:30 og kan på de lange ture være hjemme ved 17:30-tiden. På fællesturene er der en egenbetaling på ca. 50-100 kr. per tur. Prisen afhænger af turens varighed og dækker fx forplejning, entrebilletter og overnatning.
"De [borgerne] er trætte, når de kommer hjem. Det er personalet også, men de vil gerne med, for det er noget særligt at være med på de her ture"
- Anne Kristiansen, frivilligkoordinator, Guldborgssund Kommune