xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Inspirationsmateriale til arbejdet med ensomhed

Få inspiration til arbejdet med at forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed blandt ældre borgere i ældreplejen.

VIDEN OG INSPIRATION 20 AUG 2024

Sundhedsstyrelsen har fået udarbejdet et inspirationsmateriale, der skal styrke og understøtte plejepersonales kompetencer til at arbejde med ensomhed og fremme relationer og fællesskaber blandt ældre borgere i ældreplejen.

Inspirationsmaterialet beskriver konkrete redskaber og metoder, som er afprøvet, evalueret og helt eller delvist forankret i praksis, som kan understøtte arbejdet med at forebygge, opspore og afhjælpe ensomhed. Som en del af inspirationsmaterialet er der udgivet en eksempelsamling, hvor du kan læse om, hvordan en række plejehjem har anvendt forskellige konkrete redskaber og metoder i arbejdet med ensomhed.

Inspirationsmaterialet henvender sig til kommunale plejecentre, selvejende plejehjem, herunder friplejeboliger, samt kommunale og private leverandører, der udfører personlig og/eller praktisk hjælp i hjemmeplejen. Materialet er udarbejdet med henblik på ansøgere til puljen Styrkede kompetencer for omsorgs- og plejepersonale i arbejdet med ensomhed og mistrivsel, men inspirationsmaterialet er relevant for alle, som skal igangsætte og understøtte implementeringen af konkrete redskaber og metoder samt den efterfølgende forankring i ældreplejen.

Rambøll Management Consulting har udarbejdet materialet på vegne af Sundhedsstyrelsen. Det bygger på en dybdegående desk research af eksisterende litteratur på området. De enkelte redskaber og metoder er dernæst beskrevet nærmere på baggrund af interviews med omsorgs- og plejepersonale og ledelse.

Indhold

  1. Introduktion
  2. Forebyggelse, opsporing og afhjælpning
  3. Opsamling på tværgående og centrale elementer
  4. Kompetencer samt implementerings- og forankringstilgange
    Forebyggelse
    Opsporing
    Afhjælpning  

Se inspirationsmaterialet

Se eksempelsamlingen