xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Gonoré

Gonoré skyldes smitte med bakterien Neisseria gonorrhoeae (gonokokker). 

I Danmark faldt forekomsten af gonoré i 1980’erne og første halvdel af 1990’erne, men antallet af smittede er nu igen i stigning. I 2017 blev omkring 2000 danskere registreret med gonoré.

Information om gonoré

Smitte

Gonoré overføres typisk ved ubeskyttet sex, og man kan blive smittet med gonoré fra personer, der ikke selv har symptomer på sygdommen. Der går omkring 2-7 dage, fra man er smittet, til man får symptomer, men langt fra alle smittede får symptomer.

Der kan i sjældne tilfælde ses smitte fra mor til barn. Smitten sker i så fald under fødslen.

Symptomer

Infektion med gonokokker sidder i slimhinden i bl.a. urinrøret og hos kvinder også i livmoderhalsen. Symptomerne kan være smerter eller svie ved vandladning og udflåd fra urinrøret og/eller skeden. Omkring halvdelen af kvinder og en tredjedel af mænd med gonoré har ingen symptomer.

Hvis infektionen ikke bliver behandlet, kan den hos kvinder føre til underlivsbetændelse og risiko for sterilitet på grund af tillukning af æggelederne. Hos mænd kan der komme betændelse af bitestikler og testikler. I meget sjældne tilfælde kan bakterien sprede sig til blodet og give blodforgiftning eller sprede sig til led og give ledbetændelse.

Hvis en gravid kvinde har gonoré, kan barnet smittes under fødslen og få øjenbetændelse.

Forebyggelse

Der findes ingen vaccine mod gonoré, og man bliver ikke immun efter overstået infektion. Kondom beskytter mod smitte. Det er derudover meget vigtigt, at man undersøger, hvordan man kan være blevet smittet, så sexpartnere kan blive undersøgt og behandlet, såfremt de har gonoré.

Sex frarådes, indtil sygdommen er behandlet.

Behandling

Gonoré kan sædvanligvis behandles med antibiotika. Rundt om i verden ses der tilfælde af gonoré forårsaget af gonokokker, der er resistente over for den almindelige antibiotikabehandling, men dette er sjældent et problem i Danmark.

Det anbefales, at man får taget en kontrolprøve efter endt behandling, for at sikre at behandlingen har virket.

Opdateret 01 MAR 2023