Engelsk

Mikroovne

En mikrobølgeovn bruges til hurtig opvarmning af mad ved hjælp af mikrobølger med høj intensitet. Mikrobølgerne sætter vand- og fedtmolekyler i maden i svingninger, og den effekt fører til opvarmning. Mikrobølgerne bliver dog kun afgivet, så længe ovnen er tændt - når ovnen slukkes, udsender hverken den åbne ovn eller den opvarmede mad mikrobølger.

Mikrobølgerne udgør under normal brug ingen helbredsfare, da det er en forsvindende lille del, der gennemtrænger lågens metaltrådsnet eller ovnens vægge. Det er lovmæssigt påkrævet, at alle mikrobølgeovne har to separate sikkerhedsafbrydere, som er uafhængige af hinanden, der forhindrer at ovnen kan tændes, når lågen er åben.

Det er en populær misforståelse, at man kan teste sin mikrobølgeovn for lækage ved at lægge sin mobiltelefon i ovnen, lukke lågen og ringe til telefonen. Ovnens vægge og låge er designet til at afskærme mikrobølgernes specifikke frekvens (ca. 2,4 GHz), og en mobiltelefon, der opererer ved væsentligt lavere frekvenser, vil derfor ikke have problemer med at opretholde et signal til nærmeste mobilmast.

Opdateret 05 MAJ 2019