xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Knoglevenlig kost og livsstil

Der er mange ting, du kan gøre for at forebygge osteoporose. Knoglevenlig livsstil handler om både hvad du spiser, men også om fysisk aktivitet og at begrænse andre risikofaktorer, som rygning og alkoholindtag.

Osteoporose konsultation

Rygestop og begrænset alkoholindtag

Rygning og højt forbrug af alkohol giver øget risiko for udvikling af osteoporose. Du kan derfor selv forbedre din knoglesundhed ved at begrænse eller stoppe rygning, og ved at begrænse dit alkoholindtag. Rygning er med til at gøre, at dine knogler nedbrydes hurtigere. Det vigtigste, du kan gøre, hvis du ryger, er derfor at begrænse eller stoppe rygning så hurtigt som muligt, for at passe på dine knogler. Jo tidligere du stopper med at ryge, jo bedre er det for dine knogler. Men også et rygestop senere i livet kan forbedre din knoglesundhed.

Alkohol kan svække dine knogler, hvis du drikker mere end 2-3 genstande dagligt.

Læs Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger om alkohol

Hjælp til rygestop

Kost, kalk og D-vitamin

For at styrke dine knogler, skal der i kosten være fokus på kalk og D-vitamin, som led i en almindelig sund, varieret kost. Voksne anbefales at indtage mindst 800 mg kalk gennem kosten eller som tilskud. Raske voksne anbefales derudover et tilskud på 10 mikrogram D-vitamin dagligt i vinterhalvåret (oktober-april). Befolkningsgrupper i særlig risiko for D-vitaminmangel anbefales dog tilskud året rundt, og visse grupper anbefales en større daglig dosis.

Som udgangspunkt kan du spise almindelig sund, varieret kost. Bevar gerne en normalvægt og undgå at blive undervægtig. Hvis du er over 65 år er det godt med ekstra fokus på behovet for vitaminer, mineraler og protein.

Følg gerne de officielle kostråd

Du kan læse mere om knoglevenlig kost i appen, hvor du også kan beregne indholdet af kalk i din kost

Find appen Mine knogler

Motion og fysisk aktivitet

Det er vigtigt at være fysisk aktiv, livet igennem. Fysisk aktivitet bidrager til, at du bevarer knoglemasse.

Læs mere om knoglevenlig træning

Opdateret 14 SEP 2021