xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Hvert skridt tæller, men det er vigtigt også at blive forpustet

Børn og voksne skal bevæge sig mere og sidde mindre stille. Til gengæld tæller al bevægelse med - hvis bare man bliver forpustet af det. Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der kommer med nye anbefalinger om fysisk aktivitet.

12 JUN 2023

Der er mange gode grunde til at være fysisk aktiv, for det forebygger en lang række lidelser og sygdomme blandt voksne. Og når det gælder børnene og de unge, er fysisk aktivitet et vigtigt bidrag til deres udvikling. Det handler ikke kun om deres fysiske udvikling, men også børn og unges sociale udvikling, trivsel og indlæring styrkes, når de er fysisk aktive.

Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger for fysisk aktivitet lyder på minimum 30 minutters fysisk aktivitet for voksne og 60 minutter for børn. Til gengæld er det ikke så vigtigt, hvordan man er aktiv, hvis bare man som minimum bliver let forpustet og nogle gange også så forpustet, at man har svært ved at føre en samtale. Det gælder for både børn og voksne.

”Det kan måske være svært selv at vurdere, hvornår man bevæger sig nok til, at det tæller med i den tid, hvor man er aktiv. Men med vores nye anbefalinger om, at man skal være forpustet og sommetider også meget forpustet, håber vi, at det bliver mere håndgribeligt. Det er individuelt, hvornår man bliver forpustet, men det er jo netop kroppens tegn på, at den bliver udfordret på en god måde,” siger sektionsleder Charlotte Kira Kimby.

Selv lidt bevægelse er bedre end slet ingen

De nyeste danske tal for, hvor meget voksne bevæger sig, viser, at 900.000 personer over 16 år bevæger sig mindre end 30 minutter om dagen. Det positive budskab er her, at hvert skridt tæller. Så hvis man normalt ikke bevæger sig ret meget i hverdagen og gerne vil leve op til anbefalingerne, er det allervigtigste at komme i gang. 

”For både børn, unge og voksne handler det grundlæggende om at huske at være fysisk aktiv regelmæssigt – og gerne hver dag. Selv lidt fysisk aktivitet i hverdagen er godt for sundheden. Hvis man som voksen ikke er vant til at bevæge sig ret meget i hverdagen, er det derfor en god ide at starte roligt ud og langsomt øge den tid man er fysisk aktiv,” siger Charlotte Kira Kimby. 

Samtidig skal man være opmærksom på, hvor meget tid man bruger på at sidde stille. Det giver mindre tid til at være fysisk aktiv, og det kan også i sig selv have en negativ virkning på sundheden, hvis man sidder for meget ned. 

Læs mere om de nye anbefalinger på sst.dk/30min

 

3 film om at være fysisk aktiv

I forbindelse med de nye anbefalinger lancerer Sundhedsstyrelsen 3 film, som alle viser eksempler på, at der er mange måder at være fysisk aktiv på, og at det vigtigste er at finde den, der passer til en selv. Se dem på sst.dk/30min

Nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vores pressemeddelelser og nyheder er opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Pressemeddelelser 

Nyt om forebyggelse

Sundhed for alle borgere

Nyt på sundhedsområdet