xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Langt de fleste kræftpatienter bliver behandlet inden for reglerne om maksimale ventetider

En ny opgørelse på kræftområdet er klar. Den har set på opgør forløbene i 2. kvartal 2024 og viser, at stort set alle kræftpatienter bliver behandlet inden for reglerne.

11 SEP 2024

På landsplan blev der i andet kvartal 2024 registreret i alt 64.442 udrednings- og behandlingsforløb på kræftområdet, som er omfattet af reglerne om de maksimale ventetider. I 99,84 procent af det samlede antal forløb blev reglerne om maksimale ventetider overholdt.

Dermed fortsætter den positive udvikling fra årets tre første måneder, hvor reglerne om maksimale ventetider blev overholdt i 99,9 procent af det samlede antal udrednings- og behandlingsforløb.

”Det er rigtigt positivt, at vi også her i andet kvartal ser, at stort set alle patienter med kræft bliver udredt og behandlet til tiden, og at næsten alle kræftpatienter får en tid inden for de maksimale ventetider. Det er helt afgørende for den enkelte patient, at man kan være tryg i forløbet og forvisset om, at reglerne bliver overholdt,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Tanja Popp.

Opgørelsen viser også, at det stort set er alle kræftpatienter, der får en tid inden for de lovfastsatte tidsfrister. I 93,99 procent af alle forløb fik patienterne tid til udredning eller behandling inden for de maksimale ventetider. I 5,85 procent af alle udrednings- og behandlingsforløb var reglerne om de maksimale ventetider overholdt, men de maksimale ventetiders frister overskredet.  Der kan være gode grunde til, at nogle patienter venter længere. Det kan for eksempel være, at patientens tilstand gør, at behandlingen skal vente udover fristerne for at få et bedre behandlingsresultat.

I 0,16 procent af alle udrednings- og behandlingsforløb var reglerne om de maksimale ventetider ikke overholdt.

”I Sundhedsstyrelsens Task Force på kræft- og hjerteområdet følger vi tallene tæt sammen med repræsentanter fra regionerne. Her er vi i dialog om, hvordan det går med at overholde reglerne om maksimale ventetider, hvad der ligger bag i de tilfælde, hvor fristerne ikke overholdes og mulige fremadrettede tiltag,” siger Tanja Popp.

De maksimale ventetider for kræft skal sikre, at patienter kommer hurtigt i udredning og behandling ved mistanke om kræft.

Den forstærkede overvågning på kræftområdet blev igangsat som led i Indenrigs- og Sundhedsministerens genopretningsplan på kræftområdet. Overvågningen er udviklet i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Sundhedsdatastyrelsen og regionerne.

Overvågning af de maksimale ventetider på kræftområdet

Læs mere om planen for genopretning af kræftområdet og forstærket overvågning og indberetning af maksimale ventetider:

Genopretning af kræftområdet