xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Stigende smitte med mæslinger i Europa - husk vaccination hvis du ikke tidligere er blevet vaccineret

Tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet er meget høj i Danmark. Derfor er risikoen lille for at få mæslinger herhjemme. Børn og voksne, der ikke er blevet vaccineret, kan benytte sig af det eksisterende gratis vaccinationstilbud – særligt, hvis de planlægger at rejse.

01 MAR 2024

Antallet af mæslingetilfælde er stigende i flere af vores nabolande i Europa og i resten af verden. I Danmark har der været fem tilfælde af mæslinger i 2024, og Sundhedsstyrelsen forventer, at vi også i den kommende tid kan se enkelte tilfælde eller mindre udbrud af mæslinger i Danmark.

”I Danmark er antallet af personer, der bliver smittet med mæslinger, lavt, fordi langt de fleste er vaccineret. Men i Europa og i resten af verden er der lige nu flere udbrud med mæslinger, og risikoen for at blive smittet er større end i Danmark. Derfor er det særligt vigtigt at tjekke, om alle i familien har fået deres vaccinationer, hvis man skal ud at rejse,” siger enhedschef Kirstine Moll Harboe.

I Danmark bliver børn tilbudt vaccination mod mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR-vaccination) som del af børnevaccinationsprogrammet, når de er henholdsvis 15 måneder og 4 år. Vaccinationstilslutningen i Danmark er høj, og i 2022 blev 94 % af alle børn på 15 måneder vaccineret med første MFR-vaccination, og 93 % af de 4-årige med den anden vaccination. Vaccinationen giver livslang beskyttelse mod at blive syg med mæslinger.

Siden 2018 har det også været muligt for voksne at blive gratis vaccineret mod mæslinger, men det er ikke alle, der er opmærksomme på muligheden. Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen voksne, som ikke er vaccineret og som ikke har været smittet, til at benytte sig af tilbuddet om gratis vaccination. 

”Vi vil gerne minde om, at voksne også kan blive vaccineret gratis mod mæslinger. Hvis du ikke er blevet vaccineret, og aldrig har haft mæslinger, så anbefaler vi, at du booker tid til gratis vaccination hos din egen læge eller på en vaccinationsklinik. Som voksen skal du vaccineres en enkelt gang, og så er du beskyttet både mod mæslinger og mod fåresyge og røde hunde, som også kan være alvorlige sygdomme at få for en voksen,” siger Kirstine Moll Harboe. 

Information om mæslinger på 8 sprog

Sundhedsstyrelsen opfordrede i sidste uge de alment praktiserende læger til at være særligt opmærksomme på mæslinger hos både børn og voksne, og især blandt personer, der kommer hjem fra lande med en høj forekomst af mæslinger.

Sundhedsstyrelsen har udgivet et informationsark på dansk og syv andre sprog, der indeholder information om symptomer på mæslinger og om det gratis vaccinationstilbud. Informationsarkene bliver sendt ud til kommunerne, så man lokalt kan være med til at oplyse om symptomer på mæslinger og om muligheden for at blive vaccineret.

Information til borgere

Mæslinger - information på 8 sprog

Information til fagpersoner

Vaccinationer

MFR-vaccination til voksne

Børnevaccinationsprogrammet

Sygdommene

Mæslinger

Fåresyge

Røde hunde