xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Dialog om alkohol - rådgivnings- og implementerings­materiale

Publikationen indeholder et fagligt opkvalificeringsmateriale, hvor alkohol, dets skadevirkninger, borgerens perspektiv på alkohol og meget mere beskrives samt en guide til, hvordan der kan spørges ind til alkohol på tre forskellige måder.

24 OKT 2022

Rapporten er primært henvendt til kommunalt sundhedspersonale, som møder borgeren i sammenhænge, hvor sundhed og livsstil er naturlige emner at tale om. Formålet med materialet er at understøtte at flere voksne borgere med et problematisk alkoholforbrug får hjælp til at reducere deres forbrug.

Rapporten består af to dele. Første del beskriver, hvorfor det er relevant og vigtigt at udføre tidlig opsporing af borgere med alkoholproblemer og gennemføre korte samtaler om alkohol. Anden del af materialet beskriver metoder og kommer med konkrete redskaber til at udføre tidlig opsporing af borgere med alkoholproblemer samt til at gennemføre korte samtaler om alkohol.

Dialog om alkohol

 

Indhold

1. Fagligt opkvalificeringsmateriale til kommunalt sundhedspersonale

  • Alkohol i det danske samfund
  • Tidlig opsporing og tidlig indsats
  • Borgerens perspektiv på alkohol
  • Implementering af Dialog om alkohol

2. Materiale, der kan anvendes ved afholdelse af de tre samtaletyper

  • Hjælperedskaber til samtalen med borgeren - 3 forskellige samtaletyper
  • Introduktion til spørgeskemaet "The Alcohol Use Disorder Test" (AUDIT)
 

Supplerende materiale

Lommekort

gså såkaldte lommekort, der er tænkt som inspiration og konkret vejledning til samtaler om alkohol. Lommekortene kan printes fra materialet på én A4-side, eller hentes og printes i to-siders A4-format:

Lommekort Screening og kort samtale (Blå)

Lommekort Kort samtale (Grøn)

Lommekort Kort rådgivende samtale (Rosa)

Spørgeskemaet AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test)

AUDIT er en simpel og effektiv  metode til screening for usund brug af alkohol defineret som risikobetonet eller farligt forbrug eller hvilken som helst lidelse i forhold til alkoholmisbrug.

Materialet præsenterer også spørgeskemaet AUDIT, som står for Alcohol Use Disorder Test. Der findes et spørgeskema til henholdsvis borgere og til kommunalt sundhedspersonale. Materialet findes på 50 forskellige sprog:

AUDIT til kommunalt sundhedspersonale (dansk)

AUDIT til borgere (dansk)

AUDIT (50 forskellige sprog)

Versioner

Version 2 (aktuel version): 24. oktober 2022

Opdateringen sker på baggrund af input fra en række temadage for kommunale ledere og medarbejdere afholdt i hver af de 5 regioner. Publikationens opdatering omfatter målgruppe, sprogbrug, opbygning og layout ligesom der er kommet et afsnit vedrørende myter om alkohol samt sociale og samfundsøkonomiske konsekvenser af alkohol.

Version 1: 17. februar 2021