xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Screening for tarmkræft

Kræft i tyk-og endetarm er en af de mest almindelige kræftformer i Danmark. Der konstateres cirka 5.000 nye tilfælde om året, og hvert år dør cirka 2.000 mennesker af tyk- og endetarmskræft. Siden 2014 er alle borgere mellem 50 og 74 blevet tilbudt screening for tyk- og endetarmskræft.

Mennesker under 50 år har lav risiko for at udvikle kræft i tyk- og endetarmen. Mænd har større risiko for at få tyk- og endetarmskræft end kvinder, og der er også flere mænd end kvinder, som dør af sygdommen.

Sådan opstår tarmkræft

Kræft i tyk- og endetarmen kan opstå, når celler i tarmen begynder at vokse som udvækster (man kalder det også polypper) på indersiden af tarmslimhinden. Disse udvækster er oftest godartede, men nogle polypper kan udvikle sig til kræft. Der kan gå lang tid fra polypperne først viser sig, til de eventuelt udvikler sig til kræft.

Din risiko for tyk- og endetarmskræft er større, jo ældre du er, hvis du ryger, hvis du har et stort alkoholforbrug, hvis du spiser fiberfattig kost med meget rødt kød - eller hvis der er arvelige former for tyk- og endetarmskræft i din familie. Fysisk aktivitet og kost med fuldkorn og fibre nedsætter derfor risikoen for at få tarmkræft.

Mange af tilfældene af kræft i tyk- og endetarm forekommer dog hos personer uden disse risikofaktorer, og ofte ved man ikke, hvorfor en person får kræft i tyk- og endetarm.

Screeningsprogrammet

Formålet med screening for tyk- og endetarmskræft er at nedsætte dødeligheden ved at finde kræft i tidlige stadier, så sygdommen ikke udvikler sig, eller helbredelse er mulig. Desuden er formålet så vidt muligt at nedsætte forekomsten af tyk- og endetarmskræft ved at identificere og fjerne forstadier til sygdommen, før de måske udvikler sig til kræft.

Screeningsprogrammet blev, som led i kræftplan III, indført i Danmark den 1. marts 2014. Alle borgere i aldersgruppen 50-74 år tilbydes undersøgelsen hvert andet år. Dog vil intervallet mellem screeningsrunderne være længere, indtil programmet er fuldt implementeret. Screeningsprogrammet bygger på Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området, som senest blev revideret i 2012.

Sådan foregår undersøgelsen

Screeningen består af en undersøgelse for tegn på blod i afføringen. Man opsamler selv prøven derhjemme og sender ind til den regionale screeningsenhed. Hvis der bliver fundet tegn på blod i afføringen, vil man få et tilbud om en kikkertundersøgelse af hele tyk- og endetarmen (koloskopi) senest 14 dage efter, at afføringsprøven er undersøgt. Tegn på blod i afføringen behøver ikke at betyde, at du har tyk- og endetarmskræft, men det er et fund, som altid bør undersøges nærmere.

Pjece: Tilbud om undersøgelse for kræft i tyk- og endetarm (2016)

Anbefalinger vedrørende screening for tyk- og endetarmskræft (2012)

Opdateret 24 JUN 2019