Hjemlighed
Hjemlighed er en følelse eller en stemning, der er knyttet til ens hjem. Hjemlighed handler ikke bare om rum og indretning, men også om identitet, aktiviteter og stemninger. Det er vigtigt at tale om hjemlighed med borgere, der modtager hjælp og pleje, fordi hjemlighed er nært knyttet til oplevelsen af livsglæde og selvbestemmelse.
Hos én borger skal I som medarbejdere iføre jer blå overtræksfutter i hjemmet, mens en anden borger afskyr overtræksfutter. Det er forskelligt fra borger til borger, hvad der skal til, for at man føler sig hjemme og oplever, at plejepersonalet færdes i hjemmet på ens præmisser. Det gælder, hvad enten borgeren bor i egen bolig eller på plejehjem.
Det kan fremme livsglæde og trivsel hos borgeren og relationen mellem jer, når I arbejder målrettet med at styrke borgerens oplevelse af hjemlighed i hverdagen – også selv om hjemmet nu også er blevet til en arbejdsplads. Borgeren føler sig set og hørt og får en oplevelse af, at det er okay at udtrykke ønsker og behov. At de stadig er herre i eget hjem.
På denne side har vi samlet viden om, hvad hjemlighed er, hvordan det opleves af borgeren, og hvordan forskellige kommuner har arbejdet med at styrke hjemligheden.
Udgivelser om hjemlighed
Vil I arbejde med hjemlighed hos jer, så har vi udarbejdet en vifte af redskaber og læringsmaterialer til ældreplejen her: