Netværk for ledere i ældreplejen
Videnscentret har i en årrække fra 2018-2024 haft mulighed for at facilitere netværk for ledere og andre faglige nøglepersoner i privat og offentlig ældrepleje.
Vores afsæt for facilitering af netværk har været deltagelse i forløb med vores Værdighedsrejsehold - både de organisatoriske og de praksisnære - og for at følge op med ledere og de nøglepersoner i ældreplejen, der har deltaget i forløb eller er i gang med og har taget diplommodulet i faglig ledelse.
Ledernetværk
Værdighedsnetværket for ledere har været et forum for at understøtte lokalt lederskab af det fortsatte arbejde med faglighed og værdighed i den kommunale og private ældrepleje.
Målet har været sammen at forankre og forfine læring, erfaringer og refleksioner fra deltagelse i videnscentrets aktiviteter. Sideløbende med dette tilbud har vi opfordret til at danne lokale netværk indenfor eller på tværs af danske kommuner.
Værdighedsnetværket for ledere er gennem årene blevet faciliteret af forskellige konsulenter fra Værdighedsrejseholdet sammen med andre kolleger fra Videnscentret.
Temaer for ledernetværk
I 2024 har vi fastholdt fokus på den faglige ledelse af en værdig ældrepleje ved i foråret at tage afsæt i analysen fra november 2023, som VIVE har udarbejdet for Sundhedsstyrelsen: Faglig ledelse af ældreplejen
Ved mødet i efteråret fortsatte vi temaet med fokus på lederen som 'kulturarbejder' og Sundhedsstyrelsens analyse: Ufaglærte i ældreplejen
Vi har haft fokus på lederskab af relationsarbejdet, kompetenceudvikling og kommunikation. Værdighedskonsulenterne Maria Tønnersen og Conni Vahl har faciliteret netværksdagen i Vestdanmark i Aarhus, mens Hanne Jensen og Karen Rosenkrantz har faciliteret dagen for værdighedsnetværket for ledere i Østdanmark, som foregik i København.
På netværksdagene har vi selvfølgelig udvekslet erfaringer og refleksioner i et fortroligt rum. Egne oplevelser af rolleforventninger og erfaringer med at styrke arbejdet med værdighed ”fra-leder-til-leder” med drøftelser, korte oplæg og øvelser med refleksioner i mindre grupper og plenum har været en del af alle netværksdage.
Programmet for de enkelte dage har fremgået ved invitation og tilmelding pr. mail - se nedenfor.
- Ledelse af kerneopgaven i værdig ældrepleje og blik for det gode arbejdsmiljø - psykologisk tryghed i et komplekst arbejdsfelt
- Faglig ledelse af risikoarbejde - blik for belastningspsykologi i værdig ældrepleje, som tog udgangspunkt i et fælles oplæg om belastningspsykologi ved Rikke Høgsted, der også kunne tilgås som webinaret "Mellem begejstring og belastning i ældreplejen" i tidsrummet 9:30-12:30.
Se kort uddrag som film fra Rikke Høgsteds oplæg med link til materialer - Lederrollen ved implementering - og forankring af arbejdet med værdighed i ældreplejen med afsæt i webinaret "Styrk arbejdet med værdighed i ældreplejen" og om redskaberne: Værdighedshjulet og Hjemlighed (Diamanterne).
Adgang til netværk og møder
Målgruppen for netværksaktiviteter var ledere og andre faglige nøglepersoner i den offentlige og private ældrepleje, der har deltaget i forløb med Værdighedsrejseholdet og på vores diplommoduler.
Vi har derfor sendt invitationer til hvert netværksmøde direkte pr. mail - med link til tilmelding via nemTilmeld.dk.
Videnscentret har de seneste år holdt halvårlige møder på flere lokationer rundt i Danmark. Vi fortsatte endnu et år i 2024 med to halvårlige møder i hhv. Øst- og Vestdanmark. De to sidste blev holdt i København den 2. oktober og i Aarhus den 3. oktober.
Netværksmøderne har som udgangspunkt været heldagsmøder med fysisk fremmøde og fuld forplejning. Deltagelse har været gratis.
Ved forfald har det været muligt at tilmelde en lederkollega eller anden nøgleperson i værdighedsarbejdet fra sin arbejdsplads.
Kontakt os
Ved spørgsmål og kommentarer til værdighedsnetværk for ledere har man kunnet skrive til os på vaerdighed@sst.dk - alt. skrive mail til: aed@sst.dk