xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Styrketræning er vigtigt for ældre

Med alderen får man svagere muskler. Derfor er styrketræning særlig vigtigt, når man kommer op i alderen, så man har kræfter til at klare hverdagens opgaver.

04 OKT 2023

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en rapport om svækkelse af musklerne med alderen, og hvordan styrketræning kan være med til at bevare en god muskelfunktion hos ældre. Og det er aldrig for sent at komme i gang. Særligt for ældre har træning af musklerne den gevinst, at det udsætter den naturlige muskelsvækkelse, som ellers kan blive et problem. Faktisk er fysisk aktivitet igennem hele livet – og i særdeleshed styrketræning – med til at forebygge, at man som ældre risikerer at få så svækket muskelfunktion, at man taler om tilstanden sarkopeni.

”Ved sarkopeni har man svært ved at klare sig selv. Det kan for eksempel være, at det er blevet vanskeligt at rejse sig fra en stol, at gå på trapper eller at gå så hurtigt, at man kan nå over vejen, mens der er grønt. Alt sammen noget, som gør den ældre afhængig af andres hjælp. Men ved at vedligeholde sin muskelfunktion med almindelig fysisk aktivitet og styrketræning kan man udskyde processerne, der fører til muskelsvigt og i sidste ende sarkopeni,” forklarer sektionsleder Charlotte Kira Kimby.

Sundhedsstyrelsens rapport: Tab af muskelfunktion og muskelmasse – sarkopeni og effekten af fysisk træning er udarbejdet for Sundhedsstyrelsen af Center for Sund Aldring på Københavns Universitet og er skrevet af førende danske forskere inden for området. Målgruppen for rapporten er sundhedsfagligt personale, f.eks. læger og fysioterapeuter, samt andre med særlig interesse for træning, muskler og ældre.

Der afholdes et symposium om emnet den 23. november 2023 kl. 13.45-16.30 i Lundsgaard auditoriet på Panum Instituttet, Blegdamsvej 3, 2200 N. Deltagelse er gratis. Tilmelding til Charlotte Bilde, E-mail: charlotte.bilde.02@regionh.dk

Se programmet for symposiet 

Se rapporten Tab af muskelfunktion og muskelmasse – sarkopeni og effekten af fysisk træning

Anbefalingerne

For personer over 65 år anbefaler Sundhedsstyrelsen:

  • Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter hver dag
  • Lav aktiviteter, der styrker dine muskler, mindst to gange om ugen
  • Træn din balance og bevægelighed mindst tre gange om ugen
  • Begræns den tid, du sidder stille

 

Læs mere om anbefalingerne om fysisk aktivitet til personer over 65 år