xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Skip to content

Mål og målgruppe

I ungdomsårene sker der mange forandringer – både fysiske, psykiske og sociale. Disse forandringer skaber grobund for nye vaner og adfærd, som ofte fastholdes ind i voksenlivet.

I "Fælles om ungelivet" fokuserer vi på at styrke de beskyttende faktorer, der fremmer en positiv udvikling blandt unge og reducerer deres alkoholforbrug samt risikoen for at begynde at bruge tobak, nikotinprodukter og stoffer.

Målet med "Fælles om ungelivet" er at ændre kulturen omkring unges brug af rusmidler. Danske unge har en tidlig alkoholdebut og drikker mere end unge i andre lande.

Vi ønsker at ændre de sociale rammer, så alkohol ikke er omdrejningspunktet i deres fællesskaber. Dette kan ske gennem lokale strukturelle tiltag som fx at begrænse tilgængeligheden af alkohol ved fester og andre sociale sammenhænge.

For at skabe en varig ændring skal de voksne omkring de unge tage ansvar. Forældre, lærere, ansatte i fritidstilbud, trænere og frivillige ledere skal involvere sig og sætte tydelige rammer.

Ved at engagere disse aktører i at ændre rammerne omkring de unge, kan vi styrke de beskyttende faktorer og fremme et positivt ungeliv uden rusmidler.

Unge i alderen 12-18 år er den primære målgruppe for "Fælles om ungelivet". De findes hovedsageligt i grundskolens 7.-10. klasse samt på ungdomsuddannelserne. Selv om nogle elever på ungdomsuddannelserne er ældre end 18 år, kan de stadig deltage i dataindsamlingen og afrapporteringen.

Programmet fokuserer på det store flertal af unge, som generelt trives godt med deres venner og familie og har få psykiske problemer. Udsatte unge vil dog også opleve en styrkelse af de beskyttende faktorer, da indsatsen sigter mod at ændre strukturerne omkring alle unge.

Vi arbejder ud fra tre principper

Datadrevet indsats

Indsamling og formidling af aktuelle og lokale data om børn og unge i alderen 12-18 år i kommunen.

Byg sunde fællesskaber

Beskyttende faktorer

Fokus på stærke fællesskaber og aktive fritidsinteresser som nøgler til at forebygge unges brug af rusmidler.

Styrk fællesskabets rolle

Lokal involvering og mobilisering

Vi mobiliserer forældre og lokalsamfund til aktivt at skabe stærke rusmiddelfri fællesskaber for børn og unge.

Gør indsigt til handling