xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Skip to content

Om programfasen

I programfasen 2024-2027 skal konceptet for Fælles om ungelivet udrulles til ti programkommuner samt alle andre interesserede kommuner. Konceptet er blevet udviklet i pilotfasen 2020–2024 af Sundhedsstyrelsen og TrygFonden i et samarbejde med de fem pilotkommuner Gentofte, Odder, Silkeborg, Sorø og Aalborg.

Sekretariatet i Fælles om ungelivet har udvalgt 10 kommuner, der sammen med de nuværende fem pilotkommuner skal være en del af Fælles om ungelivet i programfasen. De 10 kommuner er: Egedal, Esbjerg, Hedensted, Holbæk, Kalundborg, Lemvig, Nyborg, Syddjurs, Thisted og Varde.

Udvælgelsen af de ti kommuner har baseret sig på en ansøgningsrunde, hvor alle landets kommuner har kunnet søge om at få midler til at afprøve og udbrede programmet lokalt. De ti kommuner skal sammen med pilotkommunerne videreudvikle konceptet for Fælles om ungelivet.

Programfasen har fokus på at udvikle og evaluere på lokale indsatser, der skal støtte ungefællesskaber uden rusmidler. De fem pilotkommuner bliver mentorkommuner for de 10 programkommuner i programfasen.

Omdrejningspunktet for den lokale udbredelse af Fælles om ungelivet i programfasen er konceptet, som er beskrevet på hjemmesiden her, suppleret med rådgivning og sparring fra programsekretariatet. Konceptet tager afsæt i erfaringerne fra pilotkommunerne samt i principperne for Fælles om ungelivet, der er inspireret af den islandske forebyggelsesmodel. De tre principper er: datadreven indsats, beskyttende faktorer og lokal involvering og handling.

Konceptet for Fælles om ungelivet bliver tilgængeligt for alle kommuner i programfasen, men også i den efterfølgende driftsfase fra 2028 og frem, hvor målet er at understøtte den nationale udbredelse og forankring af Fælles om ungelivet.

Tidslinje

Vi arbejder ud fra tre principper

Datadrevet indsats

Indsamling og formidling af aktuelle og lokale data om børn og unge i alderen 12-18 år i kommunen.

Byg sunde fællesskaber

Beskyttende faktorer

Fokus på stærke fællesskaber og aktive fritidsinteresser som nøgler til at forebygge unges brug af rusmidler.

Styrk fællesskabets rolle

Lokal involvering og mobilisering

Vi mobiliserer forældre og lokalsamfund til aktivt at skabe stærke rusmiddelfri fællesskaber for børn og unge.

Gør indsigt til handling