-
Vi er, og opfordrer kommuner til at være, optaget af at etablere samarbejde med lokale butikker og virksomheder for at skabe aktiviteter og kampagner, der fremmer et sundt ungeliv.
For eksempel kan detailhandlen være med til at sponsorere fritidsaktiviteter, ligesom fitnesscentre kan være en central aktør i målet om at få flere unge til at blive eller forblive foreningsaktive.
Læs case om samarbejde med lokale erhvervsdrivende i Silkeborg
-
Vi er, og opfordrer kommuner til at være, optaget af at afsøge mulighederne for samarbejde med relevante nationale organisationer som fx Alkohol & Samfund, Kræftens Bekæmpelse, DGI, Ungdomsringen og SSP-samrådet for at styrke indsatsen mod unges rusmiddelbrug.
Det kan både være enkeltstående samarbejder mellem kommune og national aktør, men også at gøre brug af de indsatser og aktiviteter, som nationale aktører i forvejen tilbyder lokalt.
Nationale aktører kan bidrage med værdifuld ekspertise, ressourcer og erfaringer, som kan supplere de lokale indsatser.
Lokalt kan I også integrere nationale aktørers strategier og materialer, hvorved I kan få adgang til veldokumenterede metoder og best practices, der har vist sig effektive på landsplan.
Nationale aktører kan også hjælpe med at synliggøre og validere de lokale initiativer, hvilket kan øge deres gennemslagskraft og troværdighed.
Læs case om trænerakademiet i Odder
Eksempler på relevante nationale aktører og indsatser:
Kræftens Bekæmpelse - "Fuld af liv"
-
Vi er, og opfordrer kommuner til at være, optaget af at anvende data og evalueringer til at måle effekten af samarbejdet og justere indsatsen efter behov.
Dette sikrer, at samarbejdet konstant tilpasses de unges behov og lokale forhold.
Dataindsamling og analyser kan hjælpe med at identificere områder, der kræver yderligere fokus og ressourcer.
-
Vi er, og opfordrer kommuner til at være, optaget af at involvere lokale myndigheder og bevillingsnævn for at sikre støtte til initiativer og for at implementere politikker, der støtter programmets mål.
Dette kan inkludere regler om alkohol og rusmidler samt tilskud til ungdomsaktiviteter.
Kommunale myndigheder kan bidrage ved at skabe rammer, der støtter de unges trivsel og tryghed i lokalsamfundet.
-
Vi er, og opfordrer kommuner til at være, optaget af at afholde events og workshops, hvor forskellige aktører kan mødes, udveksle idéer og planlægge fælles aktiviteter.
Disse arrangementer kan fremme samarbejdet og skabe nye muligheder for involvering. Workshops kan fokusere på forskellige emner som rusmiddelforebyggelse og fællesskabsopbygning.
Læs case om samarbejde mellem forældre og lokale aktører i Odder
-
Vi er, og opfordrer kommuner til at være, optaget af at identificere og engagere nye relevante aktører, der kan bidrage til programmets mål.
Det kan fx være samarbejde med lokale biblioteker, kirker, lokalråd, sundhedsplejen, boligsociale helhedsplaner, diskoteker og andre lokale festaktører.
Disse aktører kan spille en central rolle i at skabe trygge og støttende miljøer for unge samt bidrage med unikke ressourcer og perspektiver.
Ved at inddrage en bred vifte af aktører kan programmet sikre en helhedsorienteret tilgang til unges trivsel og forebyggelse af rusmiddelbrug.