Vildtkød sikrer nye smagsoplevelser
I Guldborgsund og Lolland Kommune har Fælleskøkkenet, den lokale madservice, lavet aftaler med lokale jægere, så ældre borgere kan få vildt på menuen. Tilbuddet har givet borgerne en særlig måltidsoplevelse og har involveret både beboere på plejecentre og borgere, som får leveret måltider efter fritvalgsordningen.
Fælleskøkkenets samarbejde med de lokale jægere har givet kommunernes borgere mulighed for at få serveret nogle anderledes retter. Ifølge det kost- og ernæringsfaglige personale har borgerne sat stor pris på det, og personalet fortæller, at retterne har vækket gode minder hos mange borgere.
Retterne har fx været sprængt hare eller vildtragout. For at mindske madspild har det været vigtigt for kokken og det kost- og ernæringsfaglige personale i Fælleskøkkenet at udnytte råvarerne til fulde. Derfor har de fx kogt skroget, mens bryster og lår er blevet lavet ved siden af, og de små stykker kød er blevet brugt til retter med findelt kød.
Fælleskøkkenet er en selvstændig virksomhed, som blandt andet leverer mad til Guldborgsund og Lolland Kommune.
Projektet består af to trin
Lav samarbejdsaftaler med lokale jægere
Kokke og kost- og ernæringsfaglige medarbjedere udvikler opskrifter
Kokke og kost- og ernæringsfaglige medarbejdere i Fælleskøkkenet har arbejdet med at udvikle opskrifter med vildtkød siden 2016. Retterne er blevet udviklet ved, at kokkene og de kost- og ernæringsfaglige medarbejdere har gennemgået en række trin:
- De har lavet ernæringsberegninger af retter med vildt
- Testet tilberedning i sous vide og ved langtidsstegning i ovn for at sikre mørt og veltilberedt kød
- Testet smage og konsistens på retterne
- Forholdt sig til målgruppens behov - fx i forhold til tykkelsen på sovsen og størrelser på kød- og grøntsagstern i gryderetter
Retterne er tilberedt med fokus på årstiden og vildtkødets egenskaber. Derfor er vildtretterne primært serveret i perioden november til marts, hvor vildt er i sæson.
Se et eksempel på en opskrift: Vildtragout serveret med rodfrugtmos og rødbedesalat