Bedre måltider til ældre
Ernæring | Specialkost
Måltidskasse gavner borgere i genoptræning i Albertslund
Albertslund Kommune har udviklet og afprøvet en måltidskasse til borgere i genoptræning for at øge effekten af kommunens genoptræningstilbud. Måltidskassen har vist gavnlige effekter for borgernes ernæring, da de i højere grad fik dækket deres behov for protein. Flere borgere har også oplevet en forbedret fysisk funktionsevne.
Opdateret 05 NOV 2021
Måltidskassen er målrettet borgere, som i forbindelse med et genoptræningsforløb har brug for proteinrig kost, der kan understøtte deres træning og øge deres muskelmasse. Målgruppen er borgere over 65 år, der er henvist til genoptræning via sundhedsloven § 140 eller serviceloven § 86 stk. 1.
Måltidskassens indhold er udviklet i et samarbejde mellem Det Danske Madhus, ernæringseksperter fra Københavns Professionshøjskole med speciale i ældreernæring samt ældre borgere i et smagspanel. Smagspanelet blev løbende inddraget for at lave en vurdering af den sensoriske kvalitet i retterne fra madleverandøren.
Måltidskassen er udviklet med afsæt i en generel udfordring om, at ældre ikke får nok protein i deres kost, og at der især mangler protein i deres mellemmåltider. Det kan bl.a. betyde, at borgerne ikke får optimalt udbytte af deres genoptræning.
Måltidskassen består af tre mellemmåltider til hver dag. Der er taget højde for, at måltiderne er proteinrige, så det kan styrke og understøtte borgerens progression i genoptræningen. Mellemmåltiderne kan fx bestå af supper, proteindrikke, øllebrød, tarteletter, små æggekager mv.
Arbejdet med måltidskassen består af følgende fire trin
Fysioterapeut vurderer, om borger kan få gavn af måltidskassen
Når en borger udskrives fra hospitalet og skal i genoptræning, sender hospitalet en henvisning og genoptræningsplan til kommunens sundhedshus. En fysioterapeut fra kommunens enhed for genoptræning vurderer, om borgeren er egnet til at modtage måltidskassen ud fra genoptræningsplanen og en række inklusions- og eksklusionskriterier, fx borgerens alder, sygdomstilstand, specialkost eller type af genoptræningsforløb.
Fysioterapeut præsenterer borger for måltidskassen på opstartssamtale
Fysioterapeuten holder en opstartssamtale af 60 minutters varighed med borgeren, der skal begynde i genoptræning, for at afklare træningspotentiale og type af træning, fx hold eller individuel træning. Til sidst i samtalen fortæller fysioterapeuten borgeren om muligheden for at få måltidskassen fra madservice og udleverer en pamflet om måltidskassen. Borgeren kan takke ja eller nej til måltidskassen.
Hvis borger takker ja, tager klinisk diætist kontakt
Hvis borgeren ønsker at modtage måltidskassen under genoptræningsforløbet, kontakter en klinisk diætist borgeren telefonisk for at tilbyde hjemmebesøg. På hjemmebesøget giver den klinisk diætist yderligere information om formålet med og indholdet i måltidskassen. Det er først på hjemmebesøget, at borgeren siger endeligt ja til at modtage måltidskassen.
Diætist kontakter madleverandør
Diætisten informerer via e-mail Det Danske Madhus, hvis borgeren ønsker måltidskassen. I projektet i Albertslund Kommune har borgerne fået leveret måltidskassen i forbindelse med deres genoptræningsforløb med to ugentlige leveringer til alle ugens syv dage.
Måltidskassen er én ud af tre typer måltidskasser i et forskningsprojekt
Måltidskassen blev udviklet og afprøvet som en del af et forskningsprojekt, der er afprøvet i tre kommuner over fem måneder. Formålet med projektet har været at afprøve nye måltider og udvikle den eksisterende kommunale madservice ved at indtænke madservice i kommunes samlede indsats. Tre kommuner har arbejdet med forskellige måltidskasser: Silkeborg Kommune har arbejdet med en måltidskasse til borgere i rehabiliteringsforløb, Vallensbæk Kommune med en døgnmåltidskasse og Albertslund Kommune med måltidskassen til borgere i genoptræning.
Det har ikke været en del af projektet at forankre måltidskasserne i drift, men forskningsprojektet viser tegn på gode kvalitative og kvantitative resultater for borgerne. Som led i forskningsprojektet i Albertslund Kommune har en klinisk diætist gennemført interviews og før- og eftermålinger med alle borgere i forbindelse med deres genoptræningsforløb, ligesom diætisten midtvejs har evalueret måltidskassen ved at spørge borgerne ind til maden og smagen via telefonopkald. Gennem interviews og før- og eftermålinger blev der bl.a. indsamlet viden om borgernes vægt, højde, livskvalitet og ernæringsstatus. Der blev også indsamlet viden om hvilke former for kommunal hjælp borgerne modtog og om genoptræningen blev gennemført som planlagt. Denne viden skal bruges til at kvalificere måltidskasserne inden evt. implementering.