Ny lov om organdonation
Her kan du finde spørgsmål og svar om den nye lovgivning om organdonation.
Er der kommet ny lovgivning?
Folketinget har 19. december 2024 vedtaget ny lovgivning på organdonationsområdet. Lovændringen træder i kraft 1. juni 2025.
Skal jeg stadig tage stilling, når den nye lovgivning træder i kraft?
Ja. Med den nye lovgivning vil alle borgere over 18 år fremgå i Organdonorregistret, men du skal selv gå ind og tage stilling til organdonation, hvor du kan vælge ’ja’, ’nej’ og ’ved ikke’.
Du kan også vælge, om dit valg afhænger af, om dine pårørendes accept, og om der er bestemte organer, du ikke vil give videre efter din død.
Du kan registrere dit valg om organdonation på sundhed.dk, og du kan til hver en tid ændre din registrering.
Hvorfor er det vigtigt at tage stilling til organdonation?
Hvis man ikke selv har taget stilling til organdonation, vil ens pårørende, i tilfælde af ens død, skulle tage beslutningen på vegne af en. Det kan være svært både at skulle sige farvel til et familiemedlem og samtidig skulle tænke på organdonation. Derfor er det en god ide selv at tage stilling til organdonation, mens man er i live, da det både letter situationen for de pårørende og sundhedsprofessionelle. Du kan registrere dit valg om organdonation på sundhed.dk, og du kan til hver en tid ændre din registrering
Hvordan tager jeg stilling til organdonation?
Du kan tage stilling til organdonation på tre forskellige måder:
- Registrere dig i Organdonorregistret ved at logge ind med dit MitID på sundhed.dk
- Udfylde et donorkort, som du skal bære på dig. Du kan læse hvordan du får fat i folderen her: Tag stilling til organdonation
- Fortælle dit ønske til din familie
Alle tre måder er lige juridisk gyldige, hvis organdonation bliver en mulighed.
Vi anbefaler, at du registrerer din holdning i Organdonorregistret og samtidig fortæller din familie om dine ønsker eller overvejelser.
Hvad sker der, hvis jeg ikke tager stilling?
Hvis du ikke selv har taget stilling til organdonation, vil dine pårørende skulle tage beslutningen, hvis organdonation bliver aktuelt.
Det er derfor en hjælp for både dine pårørende og for de sundhedsprofessionelle, hvis du tager stilling til organdonation og registrerer valget på sundhed.dk.
Hvad betyder den nye lovgivning, hvis jeg allerede har taget stilling?
Hvis du i forvejen har registreret dig i Organdonorregistret, vil din registrering blive videreført, når den nye lovgivning træder i kraft den 1. juni 2025. Du behøver derfor ikke foretage dig noget. Vi anbefaler dog stadig, at du fortæller dine pårørende om dit valg.
Kan jeg skifte mening?
Ja, du kan altid logge ind på Organdonorregistret på sundhed.dk og se eller ændre din stillingtagen.
Hvor gammel skal man være for at tage stilling til organdonation?
Man kan registrere sin holdning til organdonation i Organdonorregistret, når man fylder 15 år. Ens forældre vil dog altid blive spurgt, hvis organdonation bliver relevant, inden man fylder 18 år.