Sådan trapper du dine patienter ud af opioider
Månedsbladet Rationel Farmakoterapi beskriver denne gang, hvordan læger kan hjælpe patienter, der skal ud af deres behandling med opioider. Der er både råd om at komme i gang og om at lykkes med indsatsen.
Månedsbladet Rationel Farmakoterapi beskriver denne gang, hvordan læger kan hjælpe patienter, der skal ud af deres behandling med opioider. Der er både råd om at komme i gang og om at lykkes med indsatsen.
Der er kun beskeden effekt af at bruge opioider til at behandle kroniske smerter. Derimod tyder undersøgelser på, at det både vil reducere smerterne og forbedre patienternes dagligdag, hvis de bliver udtrappet af deres forbrug af opioder. Derfor bringer Månedsbladet Rationel Farmakoterapi en artikel om, hvordan processen kan foregå, og hvad det kræver af læger og patienter.
”Selv om forbruget af opioider stadig ligger højt, er det for første gang siden 2009 lykkedes at reducere antallet af opioidbrugere, inklusiv langtidsbrugerne. Vi har haft fokus på, hvordan man giver den bedst mulige smertebehandling både i 2017 og 2018, og det vil vi også have i 2019” siger overlæge Hanne Lomholt.
Artiklen beskriver, at det er meget ressourcekrævende at udtrappe en patient af medicinen. Patienten skal også være motiveret og i en stabil livssituation, for at det er muligt. Derfor skal lægen sørge for, at der er de nødvendige sundhedsfaglige muligheder til stede for at kunne følge patienten tæt. Det betyder blandt andet, at lægen skal sikre en tæt opfølgning, og gerne også at der er en erfaren sygeplejerske, der kan følge op mellem lægekonsultationerne.
Det tager ofte lang tid at få patienten ud af opioidbehandling. Jo længere tid, patienten har været i behandling, desto længere tid vil det tage. For eksempel vil patienter, som har været i opioidbehandling i mere end 2 år, kunne få nedsat deres dosis med en til to måneders mellemrum. Typisk vil patienter starte med at få nedsat deres dosis med ca. 5-10 % af den sædvanlige døgndosis. De skal først have sat deres dosis yderligere ned, når deres eventuelle abstinenser er væk.
Se Sundhedsstyrelsen indsats på smerteområdet her
Hvad er opioider? |
Opioider er en gruppe af stoffer, der udvindes af opiumsvalmuen, og som virker smertestillende på vores centralnervesystem. De mest kendte er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.1 |