Flere kan blive henvist til test for COVID-19
Sundhedsstyrelsen har revideret retningslinjen til sundhedsvæsenet om håndteringen af COVID-19. Nu kan flere patienter med milde symptomer blive henvist direkte til en test for COVID-19 i de regionale udredningsklinikker.
Med den reviderede retningslinje kan læger i almen praksis fortsat henvise patienter med moderate eller alvorlige symptomer til en sundhedsfaglig vurdering og test. Men hvis patienter har milde symptomer, kan den praktiserende læge nu henvise direkte til test.
Det er også blevet lettere at henvise medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med milde symptomer til test, så det kan blive afklaret, om de udgør en smitterisiko, eller om de kan komme tilbage på arbejde.
”Vi er meget glade for, at flere nu kan blive testet for COVID-19. Der har længe været ønske om, at alle de grupper, der er omfattet af vores retningslinje, kan blive testet, og det kan de nu. Og så har vi yderligere tilføjet, at flere patienter med lette symptomer på COVID-19 nu også kan blive testet. Den nye retningslinje gør det også meget lettere at få en test, hvis man er personale i sundheds- og ældresektoren eller personale, der arbejder med socialt udsatte,” fortæller centerchef i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.
Hvem er de nye grupper, der skal testes?
De personer, der fremover kan blive testet, er bl.a. personer med lette symptomer, som bor med familiemedlemmer i risikogruppen, det vil sige kronisk sygdom eller personer over 80 år. Test for COVID-19 kan også være vigtigt for personer, som har svært ved at sikre gode rammer for selvisolation. Det er den praktiserende læge, der foretager vurderingen.
Når det drejer sig om at få testet borgere med mistanke om COVID-19, som bor tæt på andre borgere, fx borgere på plejehjem, kommunale botilbud, fængsler, herberger, har regionernes testcentre nu også mulighed for at køre ud og teste borgerne. Hermed kan der handles hurtigt i forhold til at afklare smitte med COVID-19 og mindske smittespredningen blandt beboere og personalet.
”Det er vigtigt, at budskabet om, at flere nu kan blive testet, kommer ud, og det er vores og regionernes fællesopgave at sikre, at de personer med behov for test, nu får muligheden,” siger Helene Probst.
Patienter med både lette og mere alvorlige symptomer på COVID-19 skal stadig ringe til egen læge og ikke møde op i venteværelset.
Se de opdaterede "Retningslinjer for håndtering af COVID-19 i sundhedsvæsenet"