Fortsæt din lægemiddelbehandling for hjertesvigt og forhøjet blodtryk
Nogle videnskabelige artikler har rapporteret om overdødelighed hos indlagte patienter med ny coronavirus/covid-19 og forhøjet blodtryk.
Nogle videnskabelige artikler har rapporteret om overdødelighed hos indlagte patienter med ny coronavirus/covid-19 og forhøjet blodtryk.
I andre artikler har der den seneste tid været fremsat teorier om, at visse typer af blodtrykssænkende lægemidler kan føre til mere alvorlige sygdomsforløb hos personer med ny coronavirus/COVID-19. Teorien går på, at lægemidlerne gør nogle celler fx i lungerne mere modtagelige over for ny coronavirus.
Der findes endnu ingen solid, videnskabelig dokumentation for at behandling med disse lægemidler er skadelig for patienter med ny coronavirus/COVID-19. Derimod er der solid viden om, at hvis man stopper sin behandling med blodtrykssænkende medicin, kan det medføre forværring i hjertesvigt og forhøjet blodtryk, samt forøget risiko for apopleksi (slagtilfælde).
”Vi forstår udmærket, at patienter bliver bekymrede, når de hører den type historier. I Sundhedsstyrelsen vurderer vi - i lighed med Dansk Kardiologisk Selskab og den Europæiske kardiologiske sammenslutning - at det er vigtigere, at patienter, der er i behandling med disse lægemidler, fortsætter deres behandling. Også selvom man oplever symptomer på luftvejsinfektion,” siger farmaceut Simon Tarp.
Der er tale om såkaldte ACE-hæmmere (fx enalapril og ramipril) og angiotensin II-receptorblokkere (ARB, fx losartan). I 2019 var der knap 770.000 i behandling med et af disse lægemidler i Danmark.
Udmeldinger
Udmelding fra European Society of Cardiology (ESC): Position Statement of the ESC Council on Hypertension on ACE-Inhibitors and Angiotensin Receptor Blockers