Mistanke om mulig forbindelse mellem COVID-19 og sjælden lidelse hos børn
De fleste børn med COVID-19 udviser ganske milde eller ingen symptomer, som oftest går over af sig selv uden at give mén, men som i sjældne tilfælde kan udvikle sig alvorligt. Efter meldinger fra udlandet om en mulig sammenhæng mellem COVID-19 infektion hos børn og et stigende antal tilfælde af inflammationstilstande, der har træk tilfælles med såkaldt Kawasaki syndrom og toksisk shock syndrom, har Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og børnelægerne i Danmark iværksat undersøgelser af, om der er en sammenhæng.
Kawasaki syndrom er en sjælden tilstand. Det er en inflammationssygdom, som typisk årligt rammer omkring 30-40 børn i Danmark. Man mener, at sygdommen skyldes en forsinket reaktion i immunsystemet efter en infektionssygdom. Toksisk shock syndrom skyldes en reaktion i immunsystemet på frigørelse af giftstoffer fra visse typer bakterier.
”Det er vigtigt at huske, at der er tale om sjældne tilstande, og indtil videre er der tale om en mistanke om en forbindelse med COVID-19. Nogle børn med disse tilstande er testet positiv for COVID-19, men andre er ikke. Der er dog mistanke om en generel stigning i antallet af børn med symptomer på Kawasaki syndrom under COVID-19 pandemien. Der er også set børn på væsentligt over 5 år med symptomer på Kawasaki syndrom, hvilket er usædvanligt. Det er derfor vigtigt, at alle med ansvar for behandling af børn er opmærksomme på symptomer på tilstandene – uanset barnets alder og om det har eller har haft tegn på COVID-19 eller ej. Det er også vigtigt, at forældre er opmærksomme på at kontakte egen læge, hvis et barn har længevarende feber eller får symptomer, der kunne være forenelige med tilstandene,” siger overlæge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsstyrelsen har på baggrund af meldinger fra udlandet rettet henvendelse til praktiserende læger, børnelæger og børneafdelingerne på alle danske sygehuse, med besked om at have øget opmærksomhed på mulige symptomer på Kawasakis syndrom og toksisk shock syndrom.
”Vi har skærpet opmærksomheden på Kawasaki syndrom og toksisk shock syndrom i Danmark. Vi er i kontakt med danske børnespecialister, som nu er gået i gang med at undersøge, både hvor mange indlagte børn, som har udvist symptomer på Kawasaki syndrom og toksisk shock syndrom, og samtidig teste børnene for COVID-19, for at få kortlagt, om det ser ud til, at der kunne være en forbindelse til COVID-19.
Både børnelæger og Statens Serum Institut har iværksat landsdækkende undersøgelser, som skal kortlægge, om der er tale om flere tilfælde end normalt, og om der kan være tale om en mulig forbindelse til COVID-19.
Symptomer man skal være opmærksom på
Typisk begynder tilstanden med feber, og inden for få dage opstår en eller flere af følgende:
- rødt udslæt på håndflader og fodsåler
- rødligt udslæt på kroppen
- røde øjne
- stærkt røde læber og tunge
- hævelse af hænder og fødder
- forstørrede lymfekirtler på halsen
- forstørret lever og/eller milt
- mavesmerter, diarré, opkast
Hvis ens barn bliver syg med disse symptomer, bør man kontakte læge.
Tilstanden kan også begynde med feber og dårlig almentilstand (fx barnet er sløvt, slapt eller kan ikke spise og drikke). I sådanne tilfælde skal man altid straks kontakte læge.