xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nye klinikker skal fremover vurdere patienter med COVID-19

Vi går ind i en efterårssæson, hvor flere børn og voksne vil få symptomer, der kan minde om COVID-19. Derfor er Sundhedsstyrelsen i gang med, sammen med regionerne og de praktiserende læger, at lægge en plan for, hvordan vi fremover kan sikre hurtigt udredning og test, når der er brug for det.

01 OKT 2020
Der vil typisk være flere syge, flere forkølede, flere med influenza i efteråret og i denne sæson også patienter med COVID-19. Det vil gøre, at flere patienter har brug for at blive testet for coronavirus, men flere vil også samtidig have brug for at se en sygeplejerske eller en læge. 
 
Det er vigtigt, at de patienter, der har brug for en sundhedsfaglig vurdering af deres tilstand, får den til tiden og uden forsinkelse og af nogen, der har de rette kompetencer.

”Det er vigtigt, at vi bruger ressourcerne i vores sundhedsvæsen klogt og rigtigt. Den praktiserende læge er uddannet til at vurdere både børn og voksne, der fx er forkølede eller har influenza, og alle er enige om, at vi skal have deres kompetence bedre i spil. Så det, vi gør, er, at vi justerer systemet – så det bliver mere enkelt, mere lig det vi plejer at gøre, og sådan at vi sikrer en tilstrækkelig sundhedsfaglig vurdering af dem, der har brug for det. Samtidig med at vi selvfølgelig også vil undgå smitte af personalet,” forklarer konstitueret vicedirektør Helene Probst.
 
Den nye organisering vil bl.a. indebære, at der etableres nogle ’kliniske vurderingsenheder’ eller med et andet ord ’hosteklinikker’, hvor sygeplejersker, læger og evt. andre sundhedspersoner kan se de patienter, der har brug for en vurdering med det samme. 

”Det vil aflaste både børneafdelinger og akutmodtagelser på sygehusene. Det vil også blive sådan, at vi etablerer et spor, hvor man får hurtigt svar på test, så man kan blive vurderet af sin egen læge inden for de nærmeste dage. Endelig vil personer, der ikke har brug for en læge, selv kunne booke en test,” siger Helene Probst.
 
”Lige nu knokler regionerne med at få bygget de nye klinikker op og få lagt sporene sammen. Det bliver nok lidt forskelligt på tværs af landet, både hvornår de er klar, og hvordan det konkret bliver tilrettelagt. De har travlt ude på sygehuse og i lægehuse lige nu, og vi skal samtidig lige finde det rette personale til at løse opgaverne,” siger Helene Probst.

Det er Sundhedsstyrelsen, der har den kommende opgave med at kommunikere klart og tydeligt til borgerne om, hvad man skal være opmærksom på, og hvor man skal henvende sig. Når planen for det nye system er klar, vil Sundhedsstyrelsen derfor offentliggøre en detaljeret beskrivelse af organisering, samt information til borgerne. Vi forventer, at det vil ske i uge 43, efter efterårsferien.