xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny vaccinestrategi skal forebygge abekopper hos dem, der er i særlig risiko

Sundhedsstyrelsen har vurderet vaccinationsindsatsen mod abekopper. I det aktuelle udbrud er mænd, som har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere, i en særlig risiko for at blive smittet. Derfor bliver de tilbudt vaccination. Det er vigtigt, at man fortsat er opmærksom på symptomer på abekopper hos sig selv og andre, selvom man er vaccineret, da ingen vacciner beskytter 100 procent.

09 AUG 2022

Vaccinen Imvanex® blev godkendt til forebyggelse af abekopper 22. juli 2022 af de europæiske lægemiddelmyndigheder. I lyset af et stigende antal smittede med abekopper og en godkendt vaccine har Sundhedsstyrelsen vurderet, at vaccinestrategien bør ændres, således at man nu tilbyder dem, der er i størst risiko for smitte, en forebyggende vaccination mod abekopper. 

”Vi har desværre et stigende antal smittede med abekopper i Danmark. Vi vil meget gerne have bragt smitten ned og beskytte de, der er i størst risiko. Ud over vores store fokus på forebyggelse, isolation og lettere adgang til test, så ændrer vi derfor nu også vaccinestrategi. Vi vil gerne give dem, der er i størst risiko for at blive smittet, en bedre beskyttelse”, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Smitte med abekoppevirus sker ved tæt fysisk kontakt. Risikoen for smitte er ikke knyttet til køn eller seksualitet, men til et kontaktmønster med hyppig, tæt kontakt. Både i Danmark og i Europa er det på nuværende tidspunkt mænd, der har sex med mænd, og som har flere forskellige partnere, der er smittet. En stor del af dem er i forebyggende PrEP-behandling mod hiv.

”Vaccination mod abekopper giver den enkelte en individuel beskyttelse. Der er først fuld effekt af vaccinen efter andet stik, men vi forventer, at der allerede en uge efter første stik vil være effekt af vaccinen, og man derfor får et mildere sygdomsforløb, hvis man bliver smittet”, siger Helene Probst. Hun fortsætter:

”Uanset om man er vaccineret nul, en eller to gange, så er det fortsat vigtigt, at man er opmærksom på symptomerne på abekopper. Hvis man har symptomer, det kan både være influenzalignende symptomer eller en enkelt blære i munden eller i skridtet, så skal man undlade tæt kontakt og undlade sex og tage telefonisk kontakt til lægen. Det er vigtigt, at man bliver testet”, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Vaccination mod abekopper gives som to stik med mindst 28 dages mellemrum. Sundhedsstyrelsen er i gang med at planlægge, hvordan vaccinationstilbuddet skal tilrettelægges. Det er forventningen, at vi kan påbegynde vaccination i slutningen af denne uge.  

”Vi har god dialog med regionerne og de infektionsmedicinske afdelinger om at få det praktiske på plads. Jeg forstår godt, at de, der er i risiko for smitte, er utålmodige, og vi arbejder målrettet på opgaven. Vi regner med, at vi kan begynde vaccinationen i slutningen af ugen, og der kommer mere information fra os om, hvordan det bliver organiseret", siger Helene Probst. 

Vaccination mod abekopper er indtil nu blevet tilbudt til personer, som er nær kontakt til en smittet. Det vil stadig være muligt at blive vaccineret, hvis man er  nær kontakt til en person, som er smittet med abekopper.

Læs mere om abekopper

Læs retningslinjer

Hvad er symptomerne på abekopper?

  • Sygdommen begynder ofte med en sygdomsfølelse med kulderystelser, feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed. Der ses desuden ofte hævelse af lymfeknuderne. 
  • Efterfølgende kommer der små blærer, som kan minde om skoldkopper, ofte ved kønsorganerne og endetarmen. Blærerne kan dog komme alle steder på huden, og også inde i munden. Nogle får mange blærer, mens andre får meget få.
  • Man smitter kun, når man har symptomer. Smitten sker via væske fra blærerne. En blære er nok til at overføre smitte.
  • Sygdommen varer normalt omkring 2-4 uger og går for de fleste over af sig selv uden behov for medicinsk behandling. Sygdommen kan medføre smerter og kan også give ar, når blærerne heler.

Hvem kan blive vaccineret?

Hvem kan blive vaccineret mod abekopper?

  • Personer, der modtager PrEP mod hiv. 
  • Personer der er ikke modtager PrEP mod hiv, men opfylder kriterierne for dette. Det kan være personer, der tilhører målgruppen af mænd, der har sex med mænd, men fx ikke tåler PrEP mod hiv eller har fravalgt PrEP mod hiv.
  • Personer, som er i behandling for hiv, og som har en adfærd, som giver større risiko for at få abekopper. 
  • Hvis man ikke er i PrEP-behandling, kan man blive tilbudt vaccination, hvis man opfylder et af følgende kriterier: 
    • Er en mand, som har sex med mænd og har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inde for de sidste 12 uger. Fast kendt hiv-negativ partner tælles ikke med. 
    • Er en mand, som har sex med mænd, og har haft syfilis inden for de sidste 24 uger. 
    • Er en mand, som har sex med mænd og har haft klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger.  

 

Vaccination af nære kontakter til en smittet med abekopper

Hvis du er blevet nær kontakt til en, som er smittet med abekopper, kan du blive tilbudt vaccination for at mindske risikoen for alvorlig sygdom. Beslutningen træffes af en speciallæge i infektionsmedicin.

 

Nære kontakter er:

  • Personer, som bor sammen med en, der er smittet, eller er i jævnlig tæt fysisk kontakt med en smittet. Det kan fx være personer der har sovet på værelse/i telt sammen og kærester som ikke bor sammen.
  • Personer, som har haft sex med en, som er smittet, og som symptomer på abekopper, mens der var tæt kontakt. Man er nær kontakt selvom der er brugt kondom. 
  • Personer, der har haft direkte kontakt med hud og kropsvæsker eller ting, som kan have virus på sig, fx tøj/sengetøj. Det gælder også sundheds- og laboratoriepersonale, hvis der ikke er brugt relevante værnemidler. Se Retningslinjer for håndtering af abekopper for definition af relevante værnemidler.
  • Sundhedspersonale, som har haft tæt fysisk kontakt til en smittet med symptomer, herunder udført procedurer med risiko for smitte uden brug af relevante værnemidler. Se Retningslinjer for håndtering af abekopper for mere information.