xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Fælles rammer for forløb for mennesker med psykoselidelser

Psykoselidelser er alvorlige psykiske lidelser, som påvirker både den enkelte og familien. Der er ofte tale om lange og komplekse forløb, hvor der er behov for sammenhæng og samarbejde mellem både sundhedsfaglige og sociale tilbud. Derfor har Sundhedsstyrelsen og Social- og Boligstyrelsen udarbejdet fælles anbefalinger for, hvordan forløb for mennesker med psykoselidelser bedst muligt kan tilrettelægges på tværs af sundheds- og socialområdet.

18 JUN 2024

Der er tale om to beskrivelser af forløb for mennesker med psykoselidelser – en for børn og unge og en for voksne. De to beskrivelser indeholder anbefalinger til indsatser for målgrupperne, og tydeliggør hvilke fagpersoner der er ansvarlige undervejs i forløbet. For mennesker med forløb på tværs af social- og sundhedsområdet er det afgørende, at fagpersonerne arbejder sammen og taler et fælles sprog. Det skal de nye beskrivelser understøtte.

For enhedschef Agnethe Vale Nielsen er det her et vigtigt skridt til at skabe bedre og mere sammenhængende hjælp til mennesker med psykoselidelser:

”Mennesker med psykoselidelser har ofte behov for tilbud både i kommuner og regioner, og det er derfor vigtigt at skabe sammenhæng mellem tilbuddene. I dag oplever for mange patienter og deres familier, at indsatsen er fragmenteret, og det er vigtigt at vi på tværs af social- og sundhedsområdet taler samme sprog og sætter en fælles retning. Med de nye beskrivelser får vi et værktøj, der kan understøtte det."

”Som led i 10-årsplanen for psykiatrien har vi nu udarbejdet beskrivelse af forløbet på tværs af sektorer for børn og unge og voksne med psykoselidelser,” siger Agnethe Vale Nielsen.

For mennesker med psykoselidelser kan det være vanskeligt at beskrive et forløb, fordi det at have en psykoselidelse ofte ikke er et helt lineært forløb. Ofte vil forløbet bestå af både sundhedsfaglige og sociale tilbud, som er relevante for målgruppen. For både børn og voksne er anbefalingen, at de ansvarlige fagpersoner eller gennemgående kontaktpersoner i den regionale psykiatri og i kommunen samarbejder om at koordinere forløbet og skabe sammenhæng på tværs af indsatserne. Det anbefales desuden, at der systematisk holdes netværksmøder og udarbejdes fælles samarbejdsplaner på tværs, så indsatserne har et fælles mål på tværs af sektorer og understøtter hinanden.

”Det er vigtigt, at vi tager udgangspunkt i den enkeltes behov og ønsker, og at vi inddrager de pårørende og familien i løsninger. Med den rette indsats ved vi, at mange kan komme sig eller leve et godt liv med deres symptomer,” siger Agnethe Vale Nielsen.

”For børn og unge er der desuden et særligt fokus på den tidlige opsporing af psykoselidelser samt på overgangen fra ung til voksen, som ofte kan være en udfordring, når den unge fylder 18 år. For voksne er der fokus på at styrke den tidlige indsats i den ambulante regionale psykiatri og på viden og faglige kompetencer i den kommunale socialpsykiatri”, siger Agnethe Vale Nielsen.

Midler til implementering af anbefalingerne

Regeringen, Danske Regioner og KL har lavet en aftale om udmøntning af midler til implementeringen af beskrivelser af forløb for mennesker med psykoselidelser, hvortil der er afsat 138,0 mio. kr. i 2024 og 2025 og 142,8 mio. kr. i 2026 og fremadrettet. Det er aftalt, at regionerne prioriterer midlerne til udbredelse af ambulant, tværfaglig behandling af målgruppen, eksempelvis i form af OPUS, mens kommunerne prioriterer midlerne til at styrke koordineringen i forløb for målgruppen. Midler til implementering skal ses i sammenhæng med øvrige indsatser, der er iværksat som følge af Aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og Aftale om en bedre psykiatri. Fordelingen af midler mellem regioner og kommuner, kan ses i aftalen. 

Udmøntningsaftale (Indenrigs- og Sundhedsministeriet)

De nye beskrivelser af forløbene er især relevante for fagpersoner, planlæggere og beslutningstagere i kommuner og regioner. Derudover kan beskrivelserne også bruges af patienter/borgere og deres pårørende til at få overblik over forløbet og mulighederne for at få hjælp.

Læs anbefalingerne her:

Beskrivelse af forløb for voksne med psykoselidelser - anbefalinger til tilrettelæggelse af tværsektorielle indsatser

Beskrivelse af forløb for børn og unge med psykoselidelser - anbefalinger til tilrettelæggelse af tværsektorielle indsatser

Læs mere om 10-årsplanen for psykiatrien og mental sundhed

Udover beskrivelserne, er der udarbejdet to baggrundsrapporter, hvor de enkelte dele af forløbet uddybes.

Hvad er psykoselidelser?

Psykoselidelser som eksempelvis skizofreni er alvorlige psykiske lidelser, der kan have betydelige konsekvenser for både individet og samfundet. Lidelserne kan komme til udtryk på mange forskellige måder og have meget forskellige forløb. Psykoselidelser kan påvirke alle aspekter af livet, og mennesker med psykoselidelser har en kortere forventet levetid samt hyppige fysiske sygdomme, rusmiddelproblemer og komplekse sociale udfordringer. En del kan blive symptomfri eller leve et meningsfuldt liv med deres symptomer, og jo hurtigere man får hjælp for sine symptomer, jo bedre er prognosen.