Sundhedsstyrelsen gør sig klar til at løfte sundhedsreformen og omstiller organisationen
En ny organisering skal gøre styrelsen klar til reformarbejde og sætter nye rammer for arbejdet med folkesundhed.
For at kunne stå stærkest muligt til at løfte arbejdet med sundhedsreformen og samtidig opnå de synergier, der er i en tværfaglig organisation, har Sundhedsstyrelsen besluttet at ændre i sin organisationsstruktur.
”Vi står overfor det største reformarbejde på sundhedsområdet i 20 år, der skal fremtidssikre og skabe et mere nært, lige og sammenhængende sundhedsvæsen. Vi skal for første gang lave en national sundhedsplan, kronikerpakker og en national opgavebeskrivelse for almen praksis. Samtidig benytter vi lejligheden til at fokusere og integrere forebyggelse i reformarbejdet, fordi vi ser en forbedret befolkningssundhed som en vigtig forudsætning for at kunne lykkes med omstillingen af sundhedsvæsenet.
Vi skal desuden bidrage til at implementere en folkesundhedslov og opdatere forebyggelsespakkerne. Derfor ønsker vi at omprioritere ressourcer og ændre organisationen, så de nye opgaver kan løftes bedst muligt,” siger Jonas Egebart, direktør i Sundhedsstyrelsen.
En ny enhed, som kommer til at hedde 'National sundhedsplan og folkesundhedslov', skal stå i spidsen for at løfte vigtige dele af det nye reformarbejde. Enheden skal løse opgaver indenfor national planlægning, som skal gøre det muligt at omstille sundhedsvæsenet koordineret og i samme takt. Endelig får enheden også til opgave at integrere arbejdet med forebyggelse på strukturelt niveau og sigte mod at skabe rammer og betingelser, som fremmer sundhed og trivsel.
I enheden 'Forebyggelse og det primære sundhedsvæsen' samles ambitionerne om at styrke det primære sundhedsvæsen med den individbaserede forebyggelse. Integrationen skal skabe synergi i arbejdet med det primære sundhedsvæsen, fx beskrivelsen af opgaverne i almen praksis, arbejdet med kronikerpakker og den patient- og borgerrettede forebyggelse.
Den nye organisering betyder også, at Sundhedsstyrelsen samler flere analyse- og evidensopgaver i én enhed og samler de store forløbsområder, kræft og psykiatri i samme enhed.
Sundhedsstyrelsen skal fortsat arbejde på andre store områder. På beredskabsområdet med at styrke sundhedsberedskabet, hvor der nu ligger en ramme til den nationale planlægning.
Og på ældreområdet, hvor arbejdet med den kommende ældrereform og helhedsplejen passer godt ind i visionerne om et bæredygtigt sundhedsvæsen.
Organisationsændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.
Se organisationsdiagrammet: