Søg om nye forløb med Demensrejseholdet
Nu kan plejeenheder i hele landet igen søge om et forløb med Sundhedsstyrelsens Demensrejsehold. Forløbet har fokus på at styrke borgeres og medarbejderes trivsel og en samarbejdende kultur i ældreplejen for at forebygge omsorgstræthed og forråelse. Forløbet henvender sig til kommuner og private plejeenheder, herunder selvejende organisationer.
Nu er det muligt at søge om at få besøg af Demensrejseholdet i perioden 2025-2026. De første forløb har opstart i efteråret 2025, og herefter starter der løbende forløb op frem mod sommeren 2026.
Ansøgningsfristen er den 17. marts 2025 kl. 12.
Et læringsforløb med Demensrejseholdet har til formål at forebygge omsorgstræthed og forråelse ved at styrke medarbejdere og lederes kompetencer til at forstå og arbejde med trivsel i et dobbeltperspektiv, hvor både borgernes og medarbejdernes trivsel og tryghed er i fokus.
”I år er det 10 år siden, at vi startede arbejdet med at udvikle Demensrejseholdet. Siden 2016 har vi haft rejseholdsforløb med plejehjem og hjemmeplejegrupper i hele landet. Vi blev hurtigt klar over, at medarbejderens og borgerens trivsel går hånd i hånd, men også, hvordan borgerens komplekse udfordringer og relationerne til borgerne, kan påvirke medarbejdernes følelser i arbejdet og føre til omsorgstræthed og forråelse” siger Kirsten Groth Willesen, programleder for Sundhedsstyrelsens Demensrejsehold.
Et forløb med rejseholdet strækker sig over ca. 6 måneder og består af forskellige seminarer og implementeringsaktiviteter.
Demensrejseholdet vil styrke samarbejdet og kulturen i ældreplejen
Hvis man som medarbejder i ældreplejen ofte møder svære og udfordrende opgaver, kan det medføre, at man bliver ramt af omsorgstræthed eller forrået adfærd. Det svækker trivslen hos både medarbejdere og borgere.
Derfor skal de nye forløb med Demensrejseholdet være med til at forebygge forråelse og omsorgstræthed i ældreplejen. Forløbene skal også bidrage til den lokale implementering af ældrereformens værdier og nye måder at arbejde på.
Rejseholdsforløbene sammensættes og tilrettelægges i samarbejde med den enkelte plejeenhed, så det kan tilpasses de behov og ønsker der er. Forløbene tager afsæt i en række velafprøvede praksisnære redskaber og metoder, der bygger på erfaringer fra Sundhedsstyrelsens tidligere og nuværende rejsehold og er målrettet alle borgere og medarbejdere i ældreplejen.
”Vi oplever, at den faglige nysgerrighed og stolthed styrkes gennem rejseholdsforløbene, og har en positiv indvirkning på kulturen og samarbejdet – og det øger trivslen hos de ældre borgere. Vi er derfor rigtig glade for at kunne arbejde fokuseret med sammenhængen mellem samarbejde, kultur og kvalitet de næste 3 år” siger Kirsten Groth Willesen.