Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom: Kvalitetsstandarder
Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom indeholder kvalitetskrav og anbefalinger målrettet kommunale sundhedstilbud.
Kvalitetsstandarder for kommunale forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom er udarbejdet som en del af opfølgningen på den politiske 'Aftale om sundhedsreform' fra maj 2022. Her fremgår det, at den nationale kvalitetsplan med kvalitetskrav og kvalitetsanbefalinger skal understøtte omstillingen af sundhedsvæsenet, herunder geografisk ensartet tilgængelighed og kvalitet. Kvalitetsplanen skal ligeledes bidrage til en bedre sundhed for den enkelte og dermed udskyde eller mindske brugen af sundhedsydelser senere i livet.
Forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom: Kvalitetsstandarder
Kvalitetstandarderne rummer krav til en afklarende samtale, sygdomsmestring, nikotinafvænning, fysisk aktivitet, ernæringsindsats, forebyggende samtale om alkohol samt monitorering og evaluering af det samlede forebyggelsestilbud. Der er tale om virkningsfulde indsatser, som kommunerne allerede har oparbejdet viden om og erfaring med at tilbyde borgere med kronisk sygdom og borgere i risiko for at udvikle kronisk sygdom.
Almen praksis henviser borgere i målgruppen til en afklarende samtale i kommunen. Til den afklarende samtale i kommunen foretages en sundhedsfaglig vurdering af borgerens funktionsevne, sundhedskompetence og helbredsforhold. På baggrund heraf sammensættes et forløb til den enkelte borger.
Information til almen praksis om forebyggelsestilbud i kommunerne
Kvalitetsstandarder for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom er udarbejdet på baggrund af Sundhedsstyrelsens publikation 'Anbefalinger til forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom' (2016) og erstatter således denne. Kvalitetsstandarderne vil bygge videre på eksisterende anbefalinger om kronisk sygdom, men er også nytænkende med henblik på at imødekomme aktuelle udfordringer og tendenser i sundhedsvæsenet.
Kvalitetsstandarderne skal ses i sammenhæng med Sundhedsstyrelsens anbefalinger om sundhedsfremme og forebyggelse, forløbsprogrammer samt tværsektorielle anbefalinger, udarbejdet for en række kroniske sygdomme. De nævnte publikationer supplerer denne kvalitetsstandard.
47 sider inkl. bilag
Indhold
- 1. Introduktion
- 2. Målgruppe
- 3. Tilrettelæggelse
- 4. Sygdomsmestring
- 5. Nikotinafvænning
- 6. Fysisk aktivitet
- 7. Ernæringsindsats
- 8. Forebyggende samtale om alkohol
- 9. Monitorering og kvalitetsudvikling
- Referencer
- Bilag
Version 2, august 2024: Følgende er blevet justeret i 2. version af Kvalitetsstandarder for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom
s. 10: Figur 1 er blevet præciseret. Det fremgår nu, at speciallægepraksis også kan henvise til en afklarende samtale.
s. 18: Det er blevet præciseret, at anbefalingen om inddragelse af undervisere, der selv har erfaring med kronisk sygdom, bør være et supplement til den sygdomsspecifikke undervisning.