Sundhed og trivsel blandt elever på FGU (Forberedende Grunduddannelse) 2023
Sundhedsprofilen afdækker helbred og trivsel for unge på Forberedende Grunduddannelse (FGU).
Med denne rapport har vi for første gang en nationalt dækkende undersøgelse af sundhed og trivsel blandt elever på FGU – Forberedende Grunduddannelse. Tidligere undersøgelser af unges sundhed og trivsel har primært omhandlet elever på gymnasier og erhvervsskoler. Denne undersøgelse er derfor vigtig i forhold til en bredere forståelse af unges sundhedsadfærd, helbred og trivsel.
Sundhed og trivsel blandt elever på FGU, 2023
Rapportens resultater kan bruges i national og lokal planlægning i forhold til at fremme beskyttende faktorer eller reducere risikofaktorer. Vi ved fra forskning, at en lang række faktorer er beskyttende for unges sundhed og trivsel, blandt andet god søvn, godt fysisk helbred, positive og inddragende fællesskaber og klare rammer fra engagerede voksne. For at fremme sundhed og trivsel er det vigtigt at styrke de beskyttende faktorer. Det skal ske samtidig med, at vi reducerer risikofaktorer som fx rygning, fysisk inaktivitet og stort alkoholforbrug.
Den nye viden, der er kommet frem i sundhedsprofilen, er et vigtigt redskab til at kunne sætte ind med målrettede indsatser og forbedre sundheden og trivslen blandt FGU-eleverne. Sammen med kortlægningen af FGU-institutionernes sundhedsfremmende praksis, udført af Steno Diabetes Center Copenhagen, vil denne viden skabe et solidt fundament for handling. De lokale data fra rapporten vil desuden blive brugt til at se på, hvad der er af muligheder for sundhedsfremme på de enkelte FGU-institutioner.
Det er dermed håbet, at de indsigter, der er kommet frem gennem denne undersøgelse, vil føre til en mere effektiv indsats for at støtte de unge på FGU-skolerne i deres trivsel og sundhed. Her har særligt skolerne selv, kommunen og forældrene til de unge, der går på FGU, en særlig opgave. Forhåbentlig kan de nye rapporter hjælpe til at sundheds- og trivselsindsatser bliver prioriteret, og at der kan findes inspiration til handling.
Rapporten er udarbejdet for Sundhedsstyrelsen af Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.
96 sider inkl. bilag
- Indhold
- Forord
- Sammenfatning
- Læsevejledning
- Indledning
- Fysisk helbred
- Selvvurderet helbred
- Smerter og ubehag
- Langvarig sygdom
- Vægtstatus
- Læse- eller skrivevanskeligheder
- Mental sundhed
- Livstilfredshed
- Mentalt velbefndende
- Depression og angst
- Oplevet stress
- Selvværd
- Selvformåen
- Ensomhed
- Sundhedsadfærd
- Alkohol
- Cigaretter
- E-cigaretter
- Røgfri nikotinprodukter
- Euforiserende stoffer
- Fysisk aktivitet
- Kostvaner
- Søvn
- Skærmbrug
- Sociale relationer
- Kontakt med venner
- Fortrolighed
- Skoleliv
- Skoletrivsel
- Hjælp og støtte fra klassekammerater og lærere
- Det sociale fællesskab på skolen
- Metode
- Spørgeskemakonstruktion
- Rekruttering
- Dataindsamling
- Deltagelse
- Repræsentativitet
- Bilag
- Referencer .............................................................................................