NKR: Forebyggelse og behandling af organisk delirium
Retningslinjen giver anbefalinger for afgrænsede nedslagspunkter inden for forebyggelse og behandling af organisk delirium. Retningslinjen er opdateret i 2020, eftersom det blev vurderet, at der var kommet ny evidens på udvalgte emner siden den oprindelige publicering i 2016.
Organisk delirium (delirium ved somatisk sygdom) er en akut og alvorlig tilstand, der kan udvikle sig over timer til få dage. Tilstanden forekommer hos akut syge og ses ofte blandt ældre patienter på intensivafsnit og terminale patienter. Patienten bliver konfus, ændrer adfærd og kan udvikle psykoselignende symptomer. Patienterne kan opleve den delirøse tilstand som en yderst skræmmende oplevelse af at blive jagtet, bortført, være indespærret eller på anden måde i livsfare. Patienterne har en markant øget dødelighed, forlænget indlæggelsestid, flere komplikationer under indlæggelsen samt funktionstab, øget plejebehov og nedsat kognitiv funktion i efterforløbet.
Retningslinjens overordnede fokus er at sikre relevant opsporing, forebyggelse og behandling af organisk delirium. En enkelt af anbefalingerne, som omhandler behandling med antipsykotisk medicin, er blevet opdateret, fordi der er kommet ny viden på området.
Retningslinjen giver ikke en udtømmende beskrivelse behandlingsforløbet for organisk delirium, men giver anbefalinger for afgrænsede nedslagspunkter. Retningslinjen kan derfor ikke stå alene, men skal ses i sammenhæng med øvrige retningslinjer, vejledninger og forløbsbeskrivelser mv. på området.
Retningslinje
National klinisk retningslinje for forebyggelse og behandling af organisk delirium (pdf)
National klinisk retningslinje for forebyggelse og behandling af organisk delirium (magicapp.org)
Quick guide
Versioner
Version 2021 (aktuel version) - beskrivelse fra 31. maj 2021
Version 2016 - beskrivelse fra 15. december 2016
Habilitetserklæringer
Høring
Samlede høringssvar inkl. peer reviewsvar
Baggrundsmateriale
B-CAM screeningsarkFokuserede spørgsmål
PICO spørgsmålene indgår samlet i retningslinjen.
GRADE evidensprofiler
Evidensprofiler indgår samlet i retningslinjen.
Kvalitetsvurderinger
Metaanalyser og risk of bias
Søgestrategi og flowcharts
Søgeprotokol for guidelines (2020)