Tilpasning af sansestimuli hos mennesker med kognitive funktionsnedsættelser
Tilpasning af sansestimuli kan være med til at skabe ro bl.a. hos et menneske med demens. Skal du fx tilrettelægge et temamøde om sansestimuli på din arbejdsplads, eller er du bare nysgerrig efter at vide mere, kan du finde materialer om sansestimuli her.
Nogle mennesker har behov for hjælp til at få stimuleret deres sanser. Det gælder især, hvis de har kognitive funktionsnedsættelser, fx som følge af demens. Sansestimuli kan have en beroligende effekt og dermed øge borgerens trivsel. Sansestimuli kan også hjælpe borgeren til bedre at kunne mærke sin krop og deltage i ønskede aktiviteter.
Materialepakken Sansehuset
Vi har udarbejdet en materialepakke til dig, der fx skal tilrettelægge et temamøde om sansestimuli på din arbejdsplads eller lave korte undervisningssessioner. Materialet er bygget op om modellen Sansehuset, som er et billede på sansernes betydning. Læs introhæftet, brug de tre korte film på max 7 minutter og hæng plakaten med Sansehuset op i afdelingen for at skabe opmærksomhed om sansestimuli.
Kort bog om sansestimuli
Denne korte bog er målrettet dig, der arbejder med borgere med udadreagerende eller uforståelig adfærd som følge af en demenssygdom. Udgivelsen forklarer bl.a., hvad sansestimuli er, hvordan indsatser med sansestimuli tilrettelægges og gennemføres og giver input til opmærksomhedspunkter i indretningen af de fysiske omgivelser for borgere med demens.
Se webinar
Se optagelsen fra webinaret fra juni 2023, og bliv inspireret til at integrere sansestimuli i jeres daglige praksis i ældreplejen. De medvirkende er Jonas Holsbæk, ergoterapeut og konsulent i demens og værdighed, musikterapeut og professor Hanne Mette Ridder fra Aalborg Universitet og fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen Louise Willads. Webinaret varer 1 time og 15 minutter.