xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Madens kvalitet | Organisering

Plejecenterbeboere i Aalborg vågner op til friskbagt brød hver morgen

Duften af friskbagt brød spreder sig allerede fra morgenstunden på plejecentrene i Aalborg Kommune. Kommunen har nemlig etableret et centralt bageri, som leverer bake off brød til alle plejecentre. Brød og kager bliver færdigbagt i plejecentrene – tæt på beboerne. Dét vækker beboernes sanser og appetit, så beboerne spiser mere allerede fra morgenstunden af.

Opdateret 05 APR 2022

På plejecentrene i Aalborg Kommune dufter der af nybagt brød og friske morgenboller hver dag, og det vækker beboernes appetit. Kommunens madleverandør, Madservice Aalborg, har etableret deres eget bageri, der leverer rådej, så plejepersonalet selv kan bage morgenbrød og kager ude i plejecentrenes køkkener. Plejecentrene får også færdigbagt brød og kage fra bageriet, som de kan servere til frokost, eftermiddag og aftensmåltidet.

Alle plejecentrene får leveret færdigbagt brød hver dag. De daglige leveringer omfatter rugbrød, sandwichbrød, boller og dagens kage. Derudover får alle plejecentre leveret frostvarer og kolonialvarer én gang om ugen. Ved frostleveringen får plejecentrene rådej til franskbrød, morgenbrød, rugbrød, kanelsnegle og småkager.

”Beboerne vågner op til duften af nybagt brød, og det giver beboerne mere appetit. Beboerne bliver også inkluderet i madlavningen, og dét er de glade for. De kan for eksempel hjælpe til med at skære småkager ud.”

- Hanne Meldgaard Juul, leder af Madservice Aalborg.

Bageordningen betyder, at beboerne får serveret mere friskbagt brød – både morgen, middag og aften. Leveringen af den frosne rådej mindsker madspildet ude på plejecentrene, da plejepersonalet hver morgen selv kan vurdere, hvor meget brød der skal bages til beboerne. Herved kan plejepersonalet eksempelvis tage højde for rester fra dagen før. Plejepersonalet får råd og vejledning om madspild og forbrug fra en kontaktperson fra Madservice Aalborg. Kontaktpersonen deltager desuden på møder ude i enhederne og snakker med beboerne ude på plejecentrene for løbende at kunne evaluere og forbedre tiltaget.

Sådan sikrer kommunen friskbagt morgenbrød til beboerne

nummer et

Plejepersonalet bestiller brød og kager

Plejepersonalet bestiller løbende rådej til brød og kager, så bageriet ved, hvor meget de skal levere til plejecentrene. Det gælder både de ugentlige og daglige leveringer.
nummer to

Bageriet fyrer op i ovnene

Bageriets bagere bager brød og kager og tilbereder rådejen, som de fryser ned. Efterfølgende pakker bageriets husassistenter og ernæringsassistenter alt det frosne bagværk, så det er klar til at blive sendt ud til plejecentrene.
nummer tre

Brødet leveres til plejecentrene

Brødet finder vej fra bageriet til plejecentrene gennem en fast leveringsordning. Ordningen dækker både de daglige og ugentlige leveringer. Leverandøren står for, at den frosne rådej kommer på frost i plejecentrene, så plejepersonalet ikke skal frigøre ressourcer til det. Der er vedlagt bagevejledninger til brød og kager med leveringen.
nummer fire

Nattevagten bager brødet

Som det sidste led bager nattevagterne rådejen i plejecentrenes køkkener, så beboerne vågner op til friskbagt morgenbrød. Nattevagterne kan også involvere morgenfriske beboere i bagningen, eksempelvis ved at de pensler brødet.

Duften af friskbagt brød vækker beboernes appetit

Beboerne får øget appetit, når de vågner op til duften af friskbagt brød. Personalet oplever, at beboerne spiser mere – allerede fra morgenstunden af. Beboerne er også glade for at kunne hjælpe med bagningen. De skærer kager ud af rådejen eller former og triller kugler af dejen efter bagevejledningen.

Bageriet er en del af kommunens madleverandør

Bageriet drives af den kommunale leverandør Madservice Aalborg. Madleverandøren har to køkkener ved siden af bageriet, som bageriet samarbejder med. Samarbejdet bliver styret gennem tre afdelingsledere, som har ansvaret for de to køkkener og bageriet. Bageriet har fire bagere ansat, der bager brød og kager, samt seks husassistenter og fem ernæringsassistenter, der pakker brødet og kagerne. Heraf er én af ernæringsassistenterne og to af husassistenterne ansat på deltid i flexjob.

Gode råd fra Aalborg Kommune

gode råd

  • Lyt og spørg ind til beboernes behov og ønsker. Plejepersonalet kan eksempelvis spørge beboerne om, hvilke kager de ønsker i forbindelse med højtider og fødselsdage.
  • Hjælp plejepersonalet på vej. Der bør udarbejdes bagevejledninger til plejepersonalet, så de ved, hvordan brødet og kagerne skal bages. Vejledningerne kan lamineres, så de nemt kan rengøres.
  • Involvér beboerne i madlavningen. Tag beboerne i hånden, når der skal bages. Aalborg Kommunes erfaring viser, at beboerne nyder at blive involveret i madlavningen.