xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Organisering af pleje og omsorg i faste teams i ældreplejen

Faste teams er en måde at organisere plejen og omsorgen for ældre borgere ud fra et helhedsorienteret og tværfagligt perspektiv. Hvad enten de kaldes faste, selvstyrende eller tværfaglige teams har de det til fælles, at der er fokus på at styrke borgerens selvbestemmelse og oplevelse af kontinuitet. Her på siden kan du få viden om organisering i faste teams og indblik i andres erfaringer.

Formålet med organisationsformen er, at borgeren oplever færre forskellige medarbejdere i hjemmet, og at der gives mere ansvar til medarbejderne i forhold til tilrettelæggelse af plejen med udgangspunkt i borgerens individuelle ønsker og behov. 

Ingen fast model
Inspirationen kommer blandt andet fra den hollandske Buurtzorg-model. De senere år har flere danske kommuner med udgangspunkt i deres lokale kontekst udviklet, afprøvet, og tilpasset egne versioner af organisationsformen, for implementering af faste teams er ikke bundet af en 'fast model'.

Kommunerne befinder sig generelt forskellige steder i forhold til implementeringen. Nogle har testet i det små og andre skal til at udbrede. 

Fordele ved faste teams
På tværs af de forskellige erfaringer tegner sig nogle gennemgående fordele ved at arbejde med faste teams fx:

  • Borgerne oplever øget kontinuitet og dermed øget faglig kvalitet
  • Det tværfaglige samarbejde styrkes
  • Medarbejderne får øget fagligt ansvar og frihed til at tilrettelægge og organisere arbejdet
  • Medarbejderne oplever generelt øget medarbejdertrivsel og arbejdsglæde og mindre sygefravær.

Under dette tema kan du dykke ned i, hvordan arbejdet med at afprøve og implementere faste teams har fungeret for andre, og hvad man kan være opmærksom på, når man går i gang.

 
Opdateret 30 JAN 2024