xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Værdighedshjulet

Værdighedshjulet er et samtaleredskab til jer, der gerne vil sætte fokus på den enkelte borgers værdighed, trivsel, ønsker og behov på plejecentre og i hjemmeplejen. Medarbejdere fra 10 plejeenheder har testet det nye redskab.

Grafik af Værdighedshjulet med de syv temaer

Hvordan har borgeren det egentlig? Oplever hun, at hun har indflydelse på sin hverdag? Drømmer hun om at blive en del af et fællesskab? Savner hun kontakt med sin familie? Det er bare nogle af de spørgsmål, som Værdighedshjulet giver anledning til at stille borgeren.

Sæt fokus på den enkeltes trivsel og værdighed

En snak omkring Værdighedshjulet giver anledning til at træde et skridt væk fra de daglige plejeopgaver og have en samtale med borgeren, hvor der er lejlighed til at komme i dybden med hans eller hendes trivsel, ønsker og behov.

Værdighedshjulet er et samtaleredskab med seks temaer, som du kan printe ud og tage med ud til borgeren til en samtale af cirka 30 minutters varighed. Med spørgeguiden følger en tjekliste med punkter, der er vigtige at være opmærksom på før, under og efter samtalen.

Kom i gang med at bruge Værdighedshjulet

Grundigt testet i praksis

Værdighedshjulet er blevet grundigt afprøvet i praksis af en række plejeenheder. Afprøvningerne viser, at samtalen skaber glæde hos borgeren over at blive hørt og en større forståelse af borgeren hos medarbejderen. Samtidig styrkes relationen mellem borger og medarbejder. Se videoen herunder og hør, hvilke erfaringer plejehjemmet Krogstenshave i Hvidovre Kommune har gjort sig med Værdighedshjulet.

Læs evalueringen Afprøvning af samtaleredskab til vurdering af ældre borgeres oplevelse af værdighed i ældreplejen


Opdateret 04 JAN 2023