xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Klimaændringer

Et varmere klima kan øge risikoen for hedeslag og visse infektioner og forlænge pollensæsonen. Et fugtigere klima kan øge risikoen for fugtskader i vore boliger og dermed en øge risikoen for skimmelsvamp.

Vi har samlet en oversigt over sundhedsrisici:

Hedeslag

Varmere somre og længerevarende hedebølger kan give ubehag, dehydrering og i værste fald hedeslag. Den vigtigste forebyggelse af hedeslag er at opholde sig i skyggen og drikke massere af vand, og også at få lidt salt, hvis man sveder meget.

Læs mere om varmt vejr

Infektionssygdomme

Et varmere og fugtigere klima kan også medføre øget forekomst af visse infektionssygdomme i Danmark.

Nogle smitsomme sygdomme overføres til mennesker af insekter, hvis geografiske udbredelse afhænger af temperatur og nedbør. I Danmark vil det kunne medføre en øget forekomst af skovflåter, der er bærere af TBE-virus, der ved skovflåtens bid kan medføre sygdommen centraleuropæisk hjernebetændelse.

Varme somre medfører, at havvandets temperatur stiger. Varmt havvand giver gode vækstbetingelser for giftige alger og havbakterien Vibrio vulnificus, der kan give infektioner hos de badende, især hvis der er sår på huden.

Ved kraftige regnskyl, der har medført oversvømmelse med indhold af kloakvand i kældre eller anden beboelse, er der risiko for at pådrage sig sygdommen leptospirose ved kontakt med vandet. Sygdommen smitter ved kontakt med rotters urin. Når vandet i haven er forsvundet efter en oversvømmelse med indhold af kloakvand ligger slammet tilbage. Slammet kan medføre en øget infektionsrisiko, da det kan indeholde sundhedsskadelige mikroorganismer, der kan give symptomer fra mave og luftveje.

Pollenallergi

Mildere vintre og varmere somre kan medføre, at planternes vækstsæson bliver længere. For pollenallergikere kan det medføre, at de får flere symptomer og at perioden med symptomer varer længere. En længere vækstsæson kan muligvis også medføre, at flere udvikler pollenallergi.

Indemiljø

Fugtige vintre og varmere somre samt øget mængde nedbør og oversvømmelser øger risikoen for fugtskader i boligen og dermed risiko for skimmelvækst.

Læs om symptomer ved udsættelse for skimmelsvamp

Miljøstyrelsen har i samarbejde med en række ministerier, styrelser og interessenter etableret siden klimatilpasning.dk, hvor du kan finde viden om klimaændringer og klimatilpasning inden for en række temaer.

Klimatilpasning.dk

Opdateret 22 SEP 2023