xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Rusmidler

Nikotin og unge

 

Taler du med dit barn om nikotin?

Flere og flere børn og unge bruger nikotinprodukter som nikotinposer, vapes, snus og puff bars. Det gælder både piger og drenge. Mange bruger produkterne, selvom de ikke tidligere har røget cigaretter.

Men nikotin er ikke for børn, og som forælder har du stor indflydelse på dit barns holdning til og brug af nikotin. Børn og unge er mindre tilbøjelige til at bruge tobaks- og nikotinprodukter, hvis de taler og har klare aftaler med deres forældre om nikotin.

Du behøver ikke være ekspert. Det er vigtigere, at du er tydelig om din egen holdning, så dit barn ved, hvor du står, end at du ved alt om nikotin og de forskellige produkter. 

Fem gode råd til at starte dialogen med dit barn:

nummer et

Vær tydelig – så dit barn ikke er i tvivl om, hvad du mener om nikotinprodukter

nummer to

Tal jævnligt med dit barn om nikotinprodukter – men gør det uden løftede pegefingre

nummer tre

Tal med andre forældre og lærere, så der kan blive lavet fælles aftaler om nikotinprodukter i klassen. Det er ikke tilladt for elever at bruge tobaks- og nikotinprodukter i skoletiden, så et forældremøde kan være en god anledning.

nummer fire

Lav en aftale med dit barn om, at det ikke vil begynde med at bruge nikotinprodukter.

nummer fem

Gør hjemmet røg- og nikotinfrit – gem dine egne eller andres produkter med nikotin væk. Lad være med at anvende nikotin, når du er sammen med dit barn.

Nikotin er farligt for dit barn

Nikotin kan være tiltrækkende, fordi det har en opkvikkende effekt, der kan give en følelse af at løfte humøret. Nikotin får hjernen til at frigive bl.a. dopamin – et signalstof, der kan give en følelse af velbehag.

Men nikotin er et stærkt afhængighedsskabende stof, der gør det svært at stoppe et forbrug, når man først er startet. Hjernen og kroppen vænner sig hurtigt til at få nikotin og får svært ved at klare sig uden. Det kan være endnu sværere at stoppe, hvis man er startet med at bruge nikotin i en ung alder, hvor hjernen stadig er i fuld gang med at udvikle sig.

Forskning viser, at nikotin har en skadelig indflydelse på udviklingen af den unge hjerne, og peger samtidig på, at der er en sammenhæng mellem brug af nikotin og psykisk sygdom som angst, depression og stress.

A source is missing.

Vil du vide mere?

Du behøver ikke være ekspert. Det er vigtigere, at du er tydelig om din egen holdning, så dit barn ved, hvor du står, end at du ved alt om nikotin og de forskellige produktere.

Bliv klædt på med fakta om unges forbrug og find viden om de forskellige tobaks- og nikotinprodukter og deres helbredsmæssige konsekvenser her.

 

Hvorfor begynder børn og unge at bruge nikotin?

Unge spejler sig i hinanden og tilpasser deres holdninger og adfærd til andre jævnaldrendes. De bliver mødt af forventninger både fra dem selv og andre unge og får i højere grad behov for at sætte grænser over for venner og andre jævnaldrende. Det kan føles som om, der er meget på spil og argumenter for og imod, der kæmper løs i hjernen.

Fællesskaber med venner og jævnaldrende i fx skolen eller til fritidsaktiviteter har stor betydning for dit barns udvikling og ungdomsliv, og de er med til at forme dit barns adfærd og valg.
De fleste starter med at bruge tobak og nikotin, når de er sammen med andre. Ofte er det for at være en del af fællesskabet, og gruppepres og sociale dynamikker kan gøre det svært at sige nej.

Har dit barn brug for hjælp til at slippe nikotinen?

Det er nemt at blive afhængig af nikotin, men svært at stoppe. Som forælder kan du hjælpe dit barn med at opsøge professionel hjælp.

Der findes mange måder at få hjælp til at slippe en nikotinafhængighed. Sandsynligheden for at blive varigt nikotinfri er størst, hvis man deltager i et professionelt stopforløb, der ledes af en uddannet stoprådgiver.

Stoplinien tilbyder gratis og anonym telefonisk rådgivning til børn og unge, som ønsker at blive fri af sin nikotinafhængighed. Stoplinien tilbyder også rådgivning til forældre om, hvordan man bedst støtter sit barn gennem et nikotinstop. Du kan læse mere på Stopliniens hjemmeside.

Stoplinien tilbyder også vejledning og støtte gennem BREAK-UP.dk – et site specialiseret i at hjælpe unge med at sige farvel til nikotinen. BREAK-UP er skabt direkte til de unge, så de ved, hvor de kan søge hjælp, samtidig med at de kan få en bedre forståelse af deres afhængighed gennem viden og erfaringer fra jævnaldrende.

Dit barn kan selv ringe til Stoplinien eller sende en sms med teksten “BREAKUP” til 1231 og blive ringet op af en rådgiver.

Kampagnematerialer

Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med kampagnen udarbejdet en række materialer som kommuner, skoler og undervisningsinstitutioner, organisationer og foreninger, kan få adgang til, hvis de arbejder i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger indenfor tobaks- og nikotinforebyggelse og -kontrol.