xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Rammer om måltidet

Fejring af mærkedage skaber samvær i Odense

I Odense Kommune har plejecentre gjort måltidet til noget særligt: De bringer årstiderne med til bordet ved hjælp af temaer, bordpynt og madlavning med sæsonens råvarer. Det har skabt samvær og dialog.

Opdateret 08 OKT 2019

Odense Kommune havde et ønske om at skabe gode stunder omkring måltidet for borgere på plejecentre. Da årstider og mærkedage kan være en god måde til at skabe samvær og nærvær, satte de fokus på det gennem konceptet Årstidsfejring.

Organisationen Mad og Frivillighed der en del af ældre- og handicapforvaltningen i Odense Kommune har oplevet, at de ved at bruge sæsonens råvarer, fejre mærkedage, pynte bordet efter årstiden og lade dialogen tage udgangspunkt i det, har skabt gode rammer for måltidet. De har derfor udarbejdet en guide, der skal inspirere medarbejderne på byens plejecentre til at fejre årstiderne og generelt gøre noget særligt ud af alle måltider.

Guiden er opdelt efter de fire årstider, og man kan for hver enkelt måned finde inspiration til:

  • Mærkedage
  • Sæsonens råvarer
  • Inspiration til årstidens bordpynt
  • Samtaleemner, der skaber minder og bringer erindringerne frem hos borgerne.

Odense Kommune fremhæver særligt fire måder, der kan bringe årstiderne på bordet

Brug sæsonens råvarer

Mange ældre borgere har i høj grad været vant til en madkultur afhængig af bestemte råvarer på forskellige tider af året, fx er de vant til at få nye kartofler om sommeren, mens de om vinteren har tilberedt kartofler til kartoffelmos.

I Odense Kommune planlægger køkkenpersonalet menuer efter, hvilke råvarer der er i sæson. Og plejepersonalet, der bestiller og indkøber mad til plejecentre, køber ind efter sæson og særlige mærkedage. Kommunens mad- og frivillighedsmentorer, der er et rådgivende team, arbejder med at sikre fokus på mad og måltider ved løbende at tale med plejepersonalet på plejecentrene om borgernes madvaner, traditioner og præferencer. Mad- og frivillighedsmentorerne bringer denne viden tilbage til køkkenpersonalet.

Brug mærkedage

Mærkedage og markeringer af særlige (såvel store som små) anledninger kan bidrage til at skabe indhold og struktur i hverdagen på et plejecenter. Det gør måltidet til en hyggelig og nærværende stund og giver borgerne noget at se frem til. Plejepersonalet har i denne sammenhæng en central rolle i at holde fast i traditioner, fejre og italesætte begivenheder eller pynte bordet efter temaer såsom påske, jul, høstfest mv. Køkkenpersonalet eller plejepersonalet er også ansvarlige for, at der serveres traditionelle retter såsom varme hveder på store bededag eller and på mortensaften. Alt dette kan bestilles fra Byens Køkken, Odense Kommunes centralkøkken.

Pynt bordet efter årstiden

For immobile borgere på plejecentre kan det være vanskeligt at komme ud og mærke, hvordan årstiderne skifter. Plejepersonalet på plejecentrene kan i stedet markere den aktuelle årstid ved at pynte bordet med kendetegn, som fx friske sommerbuketter om sommeren eller friske æbler i sensommeren.

Skab dialog gennem samtaleemner

Endeligt kan plejepersonalet under måltidet bruge årstiderne eller særlige anledninger til dialog med og mellem borgerne. På hjemmesiden www.maaltidshaandbog.dk, hvor guiden til årstidsfejringerne findes, kan man finde inspiration til spørgsmål og samtaleemner. Fx at tale om erindringer, der er forbundet med råvarer, egen køkkenhave, egnsretter og traditioner. Eller at tale om, hvorfor man holder de forskellige mærkedage, og hvordan borgerne har fejret det i deres liv. 

”Vores oplevelse er, at borgerne sætter pris på det, når der bliver gjort noget særligt. Og medarbejderne bruger det også. De har jo travlt og er ikke inde og kigge hver dag, men jeg synes, at det går mere og mere fremad. Vi oplever, at de er bedre til at gøre noget ekstra ud af måltidet, og det er jo det, der er målet.”

- Gry Bjerg Pedersen, tidligere Chefkonsulent i Mad og Frivillighed Odense

Gode råd fra Odense Kommune

gode råd

Det handler om at tænke kreativt og skabe en kultur, hvor årstiden på forskellige vis tænkes ind som en naturlig del af måltidet.

 

Gør lidt ekstra ud af måltidet og rammerne omkring det i hverdagen, så bliver borgernes middagsoplevelse generelt bedre.

 

I kan læse mere måltidshåndbogen her: Måltidshåndbogen.