Betydning af gravides mentale helbred for barnet i de første leveår
- En systematisk litteraturgennemgang af systematiske reviews og meta-analyser
Sundhedsstyrelsen har udgivet en litteraturgennemgang med fokus på angst, depression og stress hos den gravide kvinde og betydningen af dette for barnet de første leveår.
Rapporten har set på, om angst, depression og stress hos gravide påvirker barnets fødselsvægt og fødselstidspunkt, og om det har indflydelse på barnets udvikling og trivsel i de tidlige år.
Litteraturgennemgangen er udført af en projektgruppe ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU for Sundhedsstyrelsen og den viser, at gravide med depression har større risiko for at føde for tidligt og for at føde børn, der vejer mindre. Ligeså har gravide med angst en øget risiko for at føde for tidligt, og rapporten indikerer også, at gravide med angst og stress har en øget risiko for at føde mindre børn.
Rapporten taler ind i arbejdet med den tidlige indsats og betydningen af mental sundhed i svangreomsorgen. Det er i det lys vigtigt at være opmærksom på, at det i graviditeten er normalt at være bekymret og at opleve hverdagen uoverskuelig indimellem, ligesom humørsvingninger under graviditeten er almindelige, og at intet af dette betyder, at fosteret lider nogen last.