xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vaccination af børn på 12 år

HPV-vaccination mod livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter

Alle børn bliver tilbudt vaccination mod HPV, når de fylder 12 år. Det gælder både drenge og piger.

Langt de fleste, der er seksuelt aktive, vil på et tidspunkt blive smittet med HPV (human papillomavirus), men for størstedelen vil infektionen forsvinde af sig selv igen. Kroppen bekæmper nemlig selv langt de fleste HPV-infektioner. Men hos nogen bliver infektionen med HPV-virus kronisk, og en kronisk infektion kan give forstadier til kræft, som kan udvikle sig til f.eks. livmoderhalskræft eller analkræft senere i livet.

HPV-vaccination beskytter mod HPV. Når børn bliver vaccineret, er de beskyttet mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter. Piger er derudover også beskyttet mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og mod nogle tilfælde af kræft i skeden og de ydre kønsorganer.

Kondom beskytter ikke tilstrækkeligt mod HPV, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Det er derfor vigtigt at blive vaccineret, inden man bliver smittet med de typer af HPV, som vaccinationen virker imod.

 

Spørgsmål og svar

Hvornår skal mit barn vaccineres mod HPV?

Vi anbefaler, at dit barn bliver vaccineret, når det fylder 12 år. Tilbuddet om gratis vaccination gælder, indtil barnet fylder 18 år.

HPV-vaccinen er mest effektiv, hvis den bliver givet før den seksuelle debut. Derfor anbefaler vi, at børn bliver vaccineret, når de fylder 12 år, så man er sikker på, at de er beskyttet i god tid inden seksuel debut.

Hvordan bliver mit barn vaccineret?

Du skal selv bestille tid til dit barns vaccination hos jeres egen praktiserende læge. To uger før den anbefalede vaccinationsalder får forældre en påmindelse i Digital Post om at huske at bestille tid. Hvis barnet ikke er blevet vaccineret på det anbefalede tidspunkt, får man desuden en påmindelse en måned senere.

Hvor mange gange skal mit barn vaccineres?

Dit barn skal vaccineres to gange for at være bedst muligt beskyttet. Der skal gå mindst fem måneder mellem de to vaccinationer, og begge skal være givet inden for 13 måneder.

Børn på 15-17 år skal have tre vaccinationer for at være bedst muligt beskyttet. Anden dosis får man efter mindst én måned og tredje dosis mindst tre måneder efter den anden. Alle tre doser skal gives inden for et år.


Hvor længe virker HPV-vaccinationen?

Vi forventer, at man er beskyttet mod HPV i mange år. De første piger, der blev vaccineret, bliver stadig fulgt tæt, og der er indtil videre ikke tegn på, at effekten af vaccinationen aftager.

Hvilke bivirkninger kan barnet få efter HPV-vaccination?

Al medicin kan give bivirkninger – det gælder også vacciner. De fleste bivirkninger, børn kan opleve efter at være blevet vaccineret, er almindelige og milde bivirkninger, som går hurtigt over.

Det er almindeligt at få ømhed, rødme og hævelse på vaccinationsstedet, og nogle får lidt feber. Allergiske reaktioner og andre alvorlige bivirkninger er sjældne.

Læs mere om bivirkninger her

 

Opdateret 29 JAN 2024