xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Find svar på, hvordan vaccination af børn foregår


Spørgsmål og svar

Hvordan foregår en vaccination?

Dit barn bliver vaccineret hos lægen. Vaccinationerne er gratis, og det er frivilligt, om du vil lade dit barn vaccinere.

Barnet bliver ofte vaccineret i forbindelse med en børneundersøgelse hos lægen. Det er vigtigt, at barnet bliver vaccineret så tæt som muligt på det tidspunkt, vi anbefaler. Det gælder især vaccinationerne ved 3, 5 og 12 måneder, da de bliver givet for at beskytte barnet over for alvorlige sygdomme som fx kighoste, som et spædbarn kan blive meget syg af.

Hvor skal mit barn stikkes?

Det er forskelligt, hvor på kroppen barnet bliver vaccineret. Det kommer an på vaccinationen, og hvor lægen foretrækker at vaccinere. Normalt vaccinerer lægen små børn i musklen på lårets yderside, mens de større børn vaccineres i overarmen.

Kan mit barn blive vaccineret mod flere sygdomme samtidigt?

Ja. Undersøgelser af vacciner har vist, at vi kan vaccinere mod flere sygdomme samtidigt, så barnet skal stikkes færre gange. Det er fx tilfældet ved de første vacciner, som barnet får i alderen 3, 5 og 12 måneder, hvor der vaccineres mod flere sygdomme på én gang.

Kan et sygt barn blive vaccineret?

Det er op til lægen at vurdere, om dit barn er for sygt til at blive vaccineret. Dit barn kan godt blive vaccineret, selvom det er lidt forkølet.

For at beskytte børnene bedst muligt mod alvorlig sygdom er det vigtigt, at vaccinationerne bliver givet på det tidspunkt, der anbefales i børnevaccinationsprogrammet. Spørg derfor altid din læge, hvis du overvejer at udsætte dit barns vaccination.

Kan man udsætte en vaccination?

Vi anbefaler, at man overholder de tidspunkter, som vi anbefaler i vaccinationsprogrammet, som du kan se nedenfor. Af forskellige grunde kan det selvfølgelig være nødvendigt at udsætte en vaccination. Det bør du i så fald tale med lægen om.

Dit barn skal ikke begynde forfra på en vaccinationsserie, hvis en vaccination bliver udsat.

Hvornår skal mit barn vaccineres?

Hvad hvis mit barn mangler en vaccination?

Tal med lægen, hvis dit barn er gået glip af en vaccination. Det kan som regel stadig nås. For når det gælder vaccinationer, arbejder vi nemlig efter reglen 'bedre sent end aldrig'.

sundhed.dk kan du se, hvilke vaccinationer dit barn har fået, og hvornår det skal vaccineres igen.


Bivirkninger

Hvilke bivirkninger kan mit barn få?

Al medicin kan give bivirkninger – det gælder også vacciner. For de fleste er der tale om milde bivirkninger, som går hurtigt over. Det kan fx være feber, hævelse, rødme eller udslæt dér, hvor barnet er blevet stukket. Bivirkningerne er ofte et tegn på, at kroppens immunforsvar reagerer på vaccinationen, som det skal. Det er også almindeligt, at nogle børn efter vaccinationen kan blive irritable, døsige, sove uroligt, kaste op, få diarré eller få nedsat appetit i dagene efter vaccination. Kontakt din læge, hvis du bliver bekymret.

Overvågning af vaccinerne

Lægemiddelstyrelsen overvåger løbende mistanker om bivirkninger til lægemidler, herunder vaccinerne i børnevaccinationsprogrammet.

Hvis en læge mistænker, at et barn i sjældne tilfælde oplever alvorlige eller uventede bivirkninger, har lægen pligt til at indberette det til Lægemiddelstyrelsen.

Du kan også selv indberette mistænkte bivirkninger. 

Gå til Lægemiddelstyrelsen, hvis du ønsker at indberette en bivirkning 

Opdateret 27 APR 2022